Tiingelinn – Linn Andersson

Ett betygsystem som utgår ifrån våra svagheter.

Hej på er!

Som mina äldsta läsare redan vet om så är jag en tjej som inte gillar det "nya" betygssystemet.

För det första så undrar jag verkligen varför någon mindre smart person kom på att lärarna ska utgå från det som eleven är sämst på. Hur pedagogiskt är det egentligen att utgå från våra svagheter istället för att lyfta fram det vi är bra på. Jag tror att det skulle öka intresset hos elever att vilja lära sig och ta itu med det som är svårt.

Jag tar mig själv som exempel och som ni vet så är inte jag en tjej som gillar bollsporter.

I nian så hade jag B i kategorin dans, C i orientering, C i simning och C i ledarskap. I teori hade jag A och sedan kom bollsporter där jag hade betyget E. Jag gick ut med slutbetyget E i idrott… Är detta rätt ?

Det fick iaf mig att känna att jag kämpade i onödan. Jag visste att jag var Bollrädd från början så varför la jag ner all min energi på att få högt betyg i de andra momenten?

Samma sak fysiken. Hela vårterminen av 9:an hade jag fått A eller B på alla mina islänningar och prov. Känner mig nöjd och tänker att detta blir ett B men nej.. Jag hade ju fått betyget E på några uppgifter i 7:an och det skulle ju räknas in i ett slutbetyg..

Som tur är finns det lärare som inser hur dumt detta är och sätter betyg efter hur duktig man är i slutet av en kurs som det är nu på gymnasiet.

Om jag ska se utifrån andras perspektiv så kan jag ju även tänka på dem som kämpar för betyget E i tillexempel svenska. Det kan finnas elever som är jätteduktiga på läsförståelse, skriva, läsa och lyssna men som har skräck för att tala in för en klass. Det är en del av hur man är som person så jag tycker det är fel att en elev som är jätteduktig på tillexempel svenska eller engelska men som är blyg inte ska kunna uppnå ett betyg.

Detta var ena anledningen till att jag hatar betygssystemet den andra är såklart att det är svårare att på 20p än med G, VG och MVG!

Det är så att betyget B är som ett MVG och betyget A är svårare att nå än vad ett MVG var. Detta gör mig ingenting men när ett MVG gav 20p och ett B endast ger 17,5 p känns det ju lite dumt med tanke på att jag råkar vara en sådan tjej som får just B på många uppgifter. A är nästan ouppnåeligt. Tycker att det iaf skulle funnits en ännu högre nivå så att ett B var värt 20p och ett A 22,5 tillexempel.

Puss och kram och tack för att jag får ha min egen åsikt!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats