Tiingelinn – Linn Andersson

En sak som stör mig hos andra mammor

Hej finisar!

Här kommer ett inlägg där jag skriver av mig lite. Detta är en sak som har stört mig i 2,5 år sedan jag blev mamma!

 

När Tindra föddes så hade hon kolik! Från ca 2 veckor gammal till ca 3 månader. Det var så jobbigt! Mest av allt för att jag visste att mitt barn har ont, hon har ont i magen och jag kan inte hjälpa henne mer än att trösta och finnas där. Minns dunder tiden, jag gick upp med henne och satt i soffan i vardagsrummet med henne mitt i natten. Där och då kändes det som 3månader skulle vara en evighet när alla sa att det går oftast över efter 3 månader. Vi fick droppar och grejor men var nog inget som hjälpte direkt.

Det var jobbigt för min sömn med! Jag sov på dagarna istället när Tindra sov. MEN mitt i detta var precis när vi filmade till unga mammor om någon minns det. Jag sov 3 timmar per natt, gick upp sminkade mig, gjorde frukost, skulle se till att hemmet var städat och fint för TV var där och samtidigt vara glad och ha massor av energi. Dessutom bestämde de att vi skulle göra aktiviteter hela tiden!

Ser tillbaka på denna tid som en dimma. Herregud, att jag orkade, bröt ihop vid 3 tillfällen tror jag under inspelningen.

Sedan vände det helt! När jag slutade amma runt 7 månader började Tindra sova i egen säng i eget rum med en flaska välling. Sedan dess har hon sovit hela nätter ca 19:00- 10:00 varje natt! Med några undantag förstås. Nu sover hon nog mer ca 19:30-09:30 så lite kortare men ändå!

 

Till det jag stör mig på.., alla mammor som säger ” Jag har fått ett så himla snällt barn” Förlåt men blir jättetriggad av frasen. Förstår verkligen att man inte menar något illa men när någon sa så till mig var det svårt att veta vad jag skulle svara. Skulle jag säga ” Vad kul för dig, jag har fått ett elakt barn som skriker på nätterna” . I mitt huvud så sa de liksom indirekt att deras barn var så snällt och mitt var ”dumt” vet att man inte menar så, men för en mamma med ett barn som inte sover hela nätterna så känns det så när man säger att barnet är snällt just för att det sover så bra.

Tänkte alltid i mitt huvud, ”Min Tindra är precis lika snäll och perfekt om inte mer, hon har ju ont i magen, det är synd om henne” .

Inte går jag runt nu och säger att Tindra är så snäll för att hon sover till halv 10 varje morgon. Ett barn är ju inte snäll för att det sover, eller?  Är däremot otroligt skönt! Brukar gå upp och jobba, sminka mig, duscha osv när hon sover. Jag går nästan alltid upp 8. Ibland tidigare. Då har jag ca 1,5 timme på mig. Det är skönt, absolut! Önskar jag kunde säga det till Linn 19 år, sova 3 timmar per dygn, vara glad, ha fint hem. de bra ut, ta hand om barn, vara med på Tv, umgås med vänner, träffa halva släkten varje dag, nybliven mamma.

Har så mycket kött på benen nu. Får se hur det blir med bebis nummer 2. Om hon blir , ” SNÄLL” ELLER INTE, haha!

 

Tindra ca 4 månader gammal!

 

Puss och kram!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sofia

    Det är ungefär lika störande när man säger ”mitt barn är mer perfekt än alla andra barn”
    Nej, ditt barn är inte mer speciellt eller perfekt än andra barn. Alla är Lika perfekta

  2. Miranda

    Åååh jag stör mig precis lika mycket på just detta!! Jag blir chockad varje gång någon använder ordet ”snäll” kopplat till barn. Om ett barn tex slåss eller bråkar så är det för att det behöver uppmärksamhet, inte för att det är ett ”elakt” barn.

  3. Mj

    Ge flaska till bebis nr 2 så ska du få se hur gött hon sover. Har redan bestämt mig för den dagen jag skaffar bebis nr två blir det ingen bröstmatning inte. Inte ens två veckor som sist. Ersättning till Bb. Man lär sig..

  4. Linda

    Så var mitt första barn oxå.fy 17 vilka hemska nätter vi hade.minns så väl när man satte sig i bilen 01 för att ut & köra så han somnade.

    Nu när dottern föddes (augusti 19) så är hon helt tvärtom. Sover hela nätterna,Kan dock vakna runt 06.30 ibland för hon vill ha mat (om hon lägger sig innan 19)men sen somnar hon gott om igen.

    Min blev sämre i magen utav magdroppar och det som funkade var kokosolja i ersättningen som satte igång magen och sen bytte vi till dr brown’s flaskor och det slutade direkt.sååå skönt 🙂

  5. J

    Den där frasen har alltid triggat mig. Min son hade kollik och mp allergi och astma. Tog 2.5år innan han fick sova 3en hel natt. Jag blir ledsen bara jag tänker på hur hemskt han haft det. Och att då bli stämplad som inte snäll, besvärligt och allt folk kan tycka om barn som inte sover. Gör mig bara arg. Min dotter hade kollik någon vecka sen har hon sovit väldigt bra. Vilket är en extrem lättnad för mig. Mrn då kommer de där. Mem vad tur hon är snäll när Du haft de så besvärligt. Jag är vuxen och har valt att göra barn till världen. Är inte de. Insta synd om mig. . Ibalnd behöver folk en smäll på käften.

    1. Linn Andersson

      Usch vad jobbig tid för er! Som du säger, hemskt för barnet som har ont och mår dåligt. Så blir man stämplad som ”inte snäll” nej det är super irriterande. Håller med, skaffar man barn får man ta allt vad det innebär. Sedan är det klart att det är jobbigt att få sömnen drabbad men behöver inget ” stackars dig som har ett så jobbigt barn, mitt är helt perfekt” . Usch!

      Kram till dig och familjen! Hoppas hela familjen mår bra.

  6. Jenny

    Håller med dig och är helt fascinerad av att Tindra sover så mycket! Bara lite avis ? Mitt barn är yngre än Tindra och sover typ 10 timmar per natt och då med ett par uppvak. Tindra sover väl på dagen också? Måste vara väldigt skönt, du och Gabbe får ju hur mycket egentid som helst!! Få förunnat tror jag. Förstår att det var hemskt med koliken, är ju så hjärtskärande när de skriker så och utan sömn blir man ju galen.. Hoppas eran lilla tjej i magen slipper koliken ❤️

  7. Zaneta

    Det var säkert jättejobbigt med kolik, min son blir 3 i juni, han har alltid sovit dåligt på nätterna +vaknar mellan 5-6 på morgonen ??‍♀️ Vi ska få ett barn i juli, så jag ber gudarna att detta barn sover bättre, tro mig, efter så lång tid, blir man så jäääävla trött bara.
    Sen har jag en fråga, varför var ni med i tv, unga föräldrar när det inte kändes bra? Varför skulle du ha städat och fint hem, vara sminkad varje dag? Är det inte meningen att visa verkligheten och hur det ser ut att vara en ung mamma??

    1. Linn Andersson

      Åh ja det är jättejobbigt! Ska få lillasyster i juli så hoppas hon slipper kolik! <3

      Angående unga mammor som programmet heter ( unga föräldrar är ett helt annat program med helt annat koncept inspelnings mässigt ) så hade vi redan skrivit på kontrakt och skulle jag hoppa av skulle jag bli stämd på pengar som jag inte hade. Sedan var det ju även kul att medverka.

      Gällande, städat hem, sminkad osv var helt enkelt för jag hade för hög press på mig själv. Önskar så att jag kunde medverkat igen och våga vara jag, våga vara avslappnad. Programmet blev ganska vinklat och känner i efterhand att jag inte vågade stå på mig. Sedan var jag väldigt ung, nybliven mamma och lättstyrd. Som just ung mamma känner jag at man har extra press från samhället och att jag skulle fått skit om jag inte hade fint hemma tex. Att jag inte klarade av att vara mamma, städa, sköta hem osv pga det. Så dumt.

      Nu för tiden delar jag lite bilder, storys , youtube videos med en dammsugare framme, med barnleksaker överallt osv och kan få kommentarer om att vi har stökigt och frågor hur jag kan vilja ha så fult hemma, men nu rör det mig inte, klart min dotter ska leka, så städar man på kvällen. Vore verkligen kul att medverka igen och våga visa allt detta. Försökte leva upp till alla krav samhället ställde på mig helt enkelt.

      Kram <3

  8. frida

    Håller med!

    Sonen har sovit bra mestadels, och känns som att folk varit avisa på det istället
    Alltid är det någon som måste säga någonting. Man blir så trött.

    Sonen valde själv att sluta med ersättning med vid 7 månader samt varit tidig med maten – fick jag kommentarer kring
    Folk fattar inte att barn är olika

    Och som du säger, barn är inte ”snälla” eller ”elaka/dumma” pga kolik, sömn, ect

    1. Linn Andersson

      Håller så med dig! Äter de sent lägger andra mammor kommentarer som nästan säger att ens barn är efterblivet och äter de tidigt så är man en dålig mamma som hetsar barnet, hur man än gör är det alltid fel känns det som.

      Klart man ska kunna njuta och vara glad prata om att ett barn sover bra! Herregud! Skulle säkert varit avis på det såklart.

      Sedan är det verkligen som du säger inte ett elakt/ snällt barn pga sömnen.

      Kram, ha en fin tisdag!

  9. maria

    Min första hade 3 mån kollik ja upplevde 0 förståelse o ja tänkte ska det va såhär? Andra barnet hade det i 6 mån men då hade vi hjälp mina sov inte på dagen o inte natten va o bara bära. MEN jag har fått underbara barn och i det stora hela så är det en kort tid men en plan kan va bra o ha så man får sova nån gång under dygnet eller sova i skift eller liknande, huvudsaken är att man orkar igenom, man gör ju ändå det på nått sett men det är inte roligt ja minns inte mycket av den tiden tyvärr eller tur det?

stats