Linn Andersson

Tiingelinn – Linn Andersson

Samarbeten

Hej finisar!

Tänkte skriva detta inlägg och berätta lite om samarbeten, mina tankar och förklara lite mer för er.

Nu på senaste har det varit mycket samarbeten. Det vet jag verkligen om. Det har blivit massor faktiskt. Det jag verkligen vill få fram till er är att jag hoppas ni kan se det som något positivt.

Såhär tänker jag:

Om jag delar en bild som det står ” I samarbete med” så får den automatiskt mindre likes. Många kan bli lite irriterade och tänka ” Reklam” men det jag verkligen gör är att bilderna ska kännas som vilken bild som helst jag hade lagt upp ändå. Tillexempel som översta bilden här i inlägget. Den är från ett betalt samarbete med Me and I. Denna bild har jag som profilbild på min Instagram för den är så himla fin! Tindra och jag i matchande kläder och lilla magen!

Sedan råkar det finnas en rabattkod på kläderna i inlägget. Det är typ det som är skillnaden. Är dessutom nästan 100% säker att hade denna bild inte varit sponsrad hade jag fått frågan om vart kläderna går att köpa och flera hade beställt utan rabatt. Förstår ni poängen?  Känn inte att ni måste köpa precis allt jag delar ( det tror jag inte ni gör men ni fattar) Varje vanlig bild ni ser tänker ni ju inte ” Åh måste köpa hennes örhängen, eller måste ha dunder leksaken till mitt barn” men ibland kanske man tänker så. Då gör det väl inget om det finns en rabatt också?

Hoppas ni kan se dessa bilder som lika fina och att det bara är en bonus att ni faktiskt kan köpa på rabatt OM ni är intresserade.

 

Vad innebär ett samarbete och när ska det märkas som samarbete ?

Ett samarbete betyder att personen som utför det ( jag i detta fall) får betalt för att marknadsföra en vara. Typ som TV reklam, tidningsreklam osv. Jag tar betalt för alla samarbeten, såklart, det är ju mitt jobb. MEN vissa väljer att bara ta emot en produkt som betalning men då ska det med märkas som samarbete OM man fått den gratis mot att visa upp den. Det är inget jag rekommenderar då man faktiskt måste betala skatt på de varor man tagit emot som ” lön” så har man inte ett till jobb så kommer man gå 30% back på varje produkt man tar emot. Alltså 30% av värdet.

Har tex tackat nej till ny bilstol till Tindra, hade gärna velat ha en sådan man kan rotera MEN känns onödigt att betala skatt för den som blir över 1000 kr när vi redan har en passande stol, förstår ni hur jag menar?

 

Hur får man samarbeten? 

Det är många som hör av sig och frågar hur man får samarbeten till mig. Helt ärligt ska jag väl säga att för mig har det kommit pga att jag haft många följare.

Måste dock inte vara att man har tex 50.000 följare som mig. Har du en väldigt nischad målgrupp med tex 4.000 följare men som alla följer dig för tex smoothie bilder så kan du vara perfekt för tex ett företag som säger en mixer. För då följer alla dig för att du gör så fina smoothies och då kommer företaget verkligen nå ut till 4.000 personer som kanske är intresserade av en mixer som du använder så mycket.

Det handlar helt enkelt om att företaget ska kunna tjäna på sin reklam via dig.

 

Såhär funkar det:

Såhär kan en prosess se ut:

 1. Man får en förfrågan av ett företag via mejl om samarbete, eller mediabyrå.
 2. Man tackar ja/ nej om produkten passar sig själv. Viktigt att bara tacka ja till sånt man gillar.
 3. Man börjar förhandla om lön!
 4. När man kommit överens får man en breif med vad som gärna ska finnas ,med, vilken känsla bilden gärna ska ha, vilken rabattkod/ tävlingsregler som ska finnas med osv.
 5. Man kommer på ideér för att skapa genuint och fint content. Tex Bilden på mig och Tindra bärandes kläderna. Hur ska vi stå, vart ska vi vara, ljussättning osv.
 6. Man fotar själva bilderna.
 7. Man skickar in utkast till kunden.
 8. Blir det godkänt bokar man publiceringsdatum annars gör man om tills det blir godkänt.
 9. Publicerar på rätt datum och tid.
 10. Efteråt skickar man in statistik för samarbetet och gör en utvärdering.

Så alla som tror att man bara tar en bild, sedan är det klart, no, no no! En sånär process kan ta allt från en vecka till flera månader. Ibland tar förhandling lång tid, ibland dröjer mejlsvar, ibland många utkast osv osv.

 

Tagit för lite betalt

Det är otroligt svårt att veta vad man kan ta betalt. Jag har verkligen fått  många nya följare på senaste tiden, snabbt. Så har inte tänkt på att höja arvodet. Tagit lallades för lite betalt. Fick frågan av någon av er om jag tjänade 35.000 per samarbete och började nästan skratta. Fick även frågor om jag var rik och ja det förstår jag att man kunde tro om jag gjort 7 samarbeten på en vecka och plockat 35.000 per gång! 245.000 i månadslön Yeeey! Hade inte klagat jag som drömmer om hus, men nej, nej nej!

Jag har tagit mycket mindre, och tyvärr mindre än jag borde. Det förstör inte bara för mig utan för kollegor i branschen. Hur ska de kunna ta mycket betalt om en kund kan gå till mig som har jättelåga priser.. Så nu ska arvodet höjas rejält. Det kommer innebära mycket mycket färre samarbeten.

Juste sedan försvinner 50% av arvodet i skatt och moms. Så ” Tjänar man” 10.000 för en bild säger vi så får man ut 5.000 kr i ren lön.

Är så tacksam för alla kollegor som vill hjälpas åt i branchen.

Just nu när det är corona kommer jag dock vara lite snäll och hålla låga priser för företagen har inte råd tyvärr. Men så fort det lägger sig så mycket färre samarbeten och mer betalt.

 

Har jag marknadsfört något jag ångrar? 

Ja det har jag! Har allt på med detta länge och har verkligen typ 3 st samarbeten jag ångrar massor att jag gjorde. Dessa gjorde jag för jag var för lite påläst om företagen. Allt lät bra och jag hade en fin tanke bakom. Efteråt har jag bara ångrat mig och velat dra mig ur, sagt att jag inte behöver lönen bara jag kan ta bort men har man ett avtal är det ju kört. Men ingen är perfekt och man lär sig av misstagen.

Nu vill jag fokusera på varumärken som tex Ebrix, liksom lego, vem gillar inte det i min målgrupp?, Newbie, Lindex, Polarn och pyret, matsmart, bio Oil, sådant jag verkligen ÄLSKAR själv och vet att ni gillar. Sedan måste jag få företagen att vilja jobba ihop med, haha.

 

Jag ska bli bättre på: 

Att sprida ut mina samarbeten! Blivit ett varje dag i en veckas tid nu. Innan det hade jag inte ett enda på 3 veckor, blir lite dumt, bättre att sprida ut såklart!

Sedan är det som sagt mitt jobb, tex i januari hade jag 1 samarbete och nu har jag haft massor. Blir så ibland och då måste man försöka kompensera. Har ju ingen fast månadslön som på ett ” vanligt jobb” utan driver eget.

Hoppas detta inlägg var intressant och gav er något!

 

Här nedan kommer mina senaste samarbetsbilder! Tycker ni verkligen de är ” fula” eller ” sämre” för de har haft en rabattkod med sig i text?

Samarbete för Me and I 

Ett välgörenhets samarbete för God dryck där hela mitt arvode gick direkt till Barncancerfonden. 

Tävling med Lily and rose

Bild för Coolstuff 

Bild för babyworld 

Bild för Lindberg 

Bild för Yoggi 

Bild för Jollyroom .

Bild för bio oil.

Bild för Ebrix lego 

Bild för hemmakväll 

Bild för stronger

 

Puss och kram på er !

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
Linn Andersson

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Caroline

  Tycker det var ett bra inlägg.
  Ett inlägg som förklarar mer så vi förstår utan och krångla till det.
  Vissa kan ju få livet att se så himla perfekt ut r det är något som sponsrat eller när det är reklam.

 2. Caroline

  Tycker det var ett bra inlägg.
  Ett inlägg som förklarar mer så vi förstår utan och krångla till det.
  Vissa kan ju få livet att se så himla perfekt ut r det är något som sponsrat eller när det är reklam

 3. Eva

  Tycker detta var ett bra inlägg😍- förstår att de är mkt jobb bakom varje samarbete- du lägger alltid ut så fina bilder så man blir verkligen sugen på att handla( och de är såklart meningen oxå). DU ÄR en härlig tjej att följa😍och din familj är så fin❤❤❤

stats