Tiingelinn – Linn Andersson

Förlossningen vecka 38+4

Hej finisar!

 

Mer än en vecka ” överburen” enligt min dumma hjärna som var helt inställd på 37+3 som med Tindra. GUD så så dumt. Har undermedvetet lurat mig själv att det varit BF datumet. DUMT!

I morse runt halv 5 var jag inne på förlossningen igen. Gabbe fick vänta i bilen även denna gången. Låg med ctg kurva som åter igen toppade 100 flera värkar. Hade en så fantastik barnmorska. Hon var den bästa man kan tänka sig!

Jag blev undersökt och var öppen 3 cm! Så har öppnat mig från 1,5 till 3 sedan i måndags. För att bli inskriven ska man vara öppen minst 4 cm dock.

MEN min barnmorska var så bra, hon såg hur ont jag hade och fatta att det var alvar. Vi pratade och hon sa att jag gjort helt rätt som kommit in. Att jag får komma in hur många gånger jag vill för bedömning, det är det dem är till för osv. Hon var fantastik. Jag känner mig så dum när jag kommer in när det inte är förlossning men hon sa att det var bra och att man ska ju komma in även om man inte ska föda. Jag blev erbjuden att sova kvar på förlossningen med morfin- spruta eller åka hem med morfin, sömn och illamående tablett. Det är för övrigt saker man inte kan få på recept utan måste få engångs doser på förlossningen så jag är välkommen att hämta det där.

Jag valde att ta med tabletter hem och sova hemma. Hon sa att jag skulle höra av mig ikväll och se hur det gått. Är så tacksam för så bra bemötande.

Imorgon hat jag ett besök bokat på specialist mödravården 09.15 och då kommer jag be om en ny hinnsvepning. Verkar ju som den förra fick mig att öppnas från 1,5 till 3 cm. Frågan är om de kan ta hål på hinnorna med?

Någon med erfarenhet av att ha hål på hinnorna? Borde det gå om man är öppen 3 cm?

Idag blir en dag i sängen med serie, godis och bara ta det lugnt i alla fall.

 

Puss och kram på er och TACK för all pepp, ni är helt helt helt otroliga! Blir så himla glad och tacksam!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Rebecca

    Jag blev igångsatt genom att ta hål på hinnorna bf+2.. Öppen ca 3-4 cm när vi kom in (Hade varit det i ca 2 veckor då) men när de väl tog hål på hinnorna så fick jag värkar ganska snabbt och 2,5h senare kom vår lilla tjej.

  2. Caroline

    Skönt att du fick en bra barnmorska och sjuksköterska. Sånt är viktigt det vet jag.
    Hoppas verkligen att Juvelia kommer ut snart. Hon busar ju med dig. Du är så stark och fin . Har tänkt på dig igår. Skönt att hinnsvepningen hjälpte lite. Så det öppnade sig lite mer. Ha en bra dag!

  3. Jossan

    Du kan ta hål på hinnorna vid 3 cm men det gör dom bara på förlossningen vid en igångsättning och inte på specialist/bedömningsmottagning! Lycka till

  4. Barnmorskan

    Hoppas det sätter igång för dig snart då det verkar tufft för dig. ? Jobbigt när man ställt in sig på en sak!
    En bra sak att veta är att värkregistrering på CTG inte mäter styrkan på värken utan bara att det är en värk. du har. Dosan reagerar alltså på trycket och sätter man den på rätt ställe ser man en tydlig uppgång vid värken. Men en liten uppgång kan vara en minst lika stark värk, det betyder bara att man satt den på ett ställe där det inte trycker lika mycket.
    Man kan absolut göra en amniotomi (så vattnet går) när man är öppen tre cm. Men då räknas förlossningen som en igångsättning där värkstimulerande dropp sätts efter en timme vid utebliven progress. En spontan förlossningsstart är att föredra, då risken för en långdragen och instrumentell förlossning ökar. Så att starta en förlossning utan stark orsak är väldigt onödigt och förmodligen en långvarig och jobbig process för dig. De förvärkar du har nu är kroppens sätt att förbereda sig på förlossningen och det bästa är att försöka invänta en naturlig start på förlossningen. Så mycket bättre för både dig och barnet. Än så länge är du ju inte överburen och ju längre bebis får vara kvar och tjocka på sig desto bättre. Lycka till när det väl är dags! ?

  5. Em

    Jag kom in på en helt vanlig undersökning på specialistmödravården (utan att ha några värkar osv) och var öppen 5 cm, då tog man hål på hinnorna. Efter det gick allting supersnabbt! Lustgasen funkade inte, hann inte få eda. Från att precis när vattnet gått: ”var uppe och rör på dig så mycket du kan för att få ner bebisen” till 5 minuter senare säga ”oj, det är bebis på väg!!”

  6. Bea

    Jag blev inte igångsatt utan förlossningen startade själv i vecka 38. Öppnade mig som normalt 1cm i timmen, men när jag kom till 4 cm så stannade öppningsskedet av. Så då tog de hål på hinnorna. Sen fortsatte jag öppna mig en cm i timmen.

  7. Ninni

    De tog hål på mina hinnor efter två dagar med förverkar, var öppen 5 då de tog hål. 5h
    Senare kom bebis ?

  8. Nicole

    Jag var öppen 3cm när dom tog hål på mina hinnor. Värkarna kom igång regelbundet efter ca 30 minuter o vips så va förlossningen igång. Öppnade mig jättefort fram tills 10cm sen sjönk han inte ner tillräckligt så tog likförbannat 19 timmar totalt från de att dom tog hål på hinnorna .. men ut kom han???

  9. Linda

    Tog hål på hinnorna på båda mina.dom vill inte gå sönder självmant.
    Med senaste barnet så när dom tog så bara forsade det ut vatten? sådan förlossningsbinda fick jag byta efter jag fått typ 3steg.så jag ställde mig i badrummet,där det är som en dusch och gick runt den så vattnet kunde rinna ner där? när det mesta/värsta vattnet gått så gick jag bara runt med gåstolen runt,runt,satt & studsade på bollen när jag inte orkade gå.

    Med barn 1 då jag tog lustgas(Gör aldrig om igen för minns bara slutet när man inte får ta lustgas),Så tog dom hinnorna när jag hade värkar men inget hände förutom att jag öppnades,men inget vatten som gick.

    Håller alla tummar att du öppnar dig den där sista cm innan helgen.vet hur hemsk smärtan är & man inget kan göra när man är hemma.

    1. Eva

      Fina Linn hoppas verkligen att lilla Juvelia kommer, de är riktigt jobbigt när du har de så tufft- hoppas att dom kan ta hål på hinnan imon❤️❤️-lycka till ❤️❤️

  10. Gabriella Graned

    Jag rekommenderar 100% att om du måste fara in en gång till, be om morfin sprutan. Öppnades 1,5cm när jag fick sova riktigt. Lycka till!

  11. Jessica

    När jag blev igång satt i v39+0 tog dem hinnorna när jag var öppen 3cm. Så det är inte omöjligt att det kan, håller tummarna för att det snart kommer igång ordentligt så ni blir inlagda på förlossningen!

  12. Sara

    Jag va öppen 2-3 cm när dom tog hål på mitt vatten! Tog 5 h sen va han ute! Värkarna drog igång direkt och de gick såååå fort! ?

  13. Maja

    De tog hål på mina hinnor i vecka 38+4 under igångsättning, Tror jag var 3 eller 3,5 cm öppen när de tog hål på hinnorna, Har för mig att de sa att man kan ta hål på hinnorna från och med 3cm om jag inte minns fel, men jag tror bara dom gör det vid igångsättning på förlossningen, då ska man få det beviljat, tar hål på hinnorna, och stannar sedan kvar på förlossningen till bebis är ute

  14. Maja

    De tog hål på mina hinnor i vecka 38+4 under igångsättning, pga högt blodtryck. Tror jag var 3 eller 3,5 cm öppen när de tog hål på hinnorna, Har för mig att de sa att man kan ta hål på hinnorna från och med 3cm om jag inte minns fel, men jag tror bara dom gör det vid igångsättning på förlossningen, då ska man få det beviljat, tar hål på hinnorna, och stannar sedan kvar på förlossningen till bebis är ute

  15. Sofie

    Jag blev beviljad igångsättning 38+0 pga tidigare snabba förlossningar så jag skulle inte hunnit till sjukhuset Om det dragit igång av sig självt. Jag var öppen Max tre cm med bakåtlutad livmoder så de fick böka bra länge innan det gick hål på hinnorna. Jag har också tidigare gjort snitt, och då måste de vara försiktiga med värkstimulerande dropp sa dom så att inte livmodern brister för den kan bli försvagad. Men efter de tagit hinnorna och höjt dosen på värkstimulerande droppet en gång så tog det tre timmar så var hon ute. En riktig drömförlossning?

  16. Ellen Schutz

    Dom kan sätta en ”ballong kateter” när du är öppen 3cm o då kan den hjälpa till att vidga så du öppnar dig eller att vattnet går. Med min första fick jag en sån när ja va öppen ca 2 cm & på en timma gick vattnet o allt var igång ! Så det är ett alternativ att sätta igång en förlossning utan mediciner. Ta upp det som förslag imorgon om de inte blir så att du får åka in innan. Tänk 3 cm du är snart där ?????❤️

  17. Frida

    Mina hinnor tog de när jag skrevs in på förlossningen för ”igångsättning” då hinnesvepningarna inte ville ge mer effekt än jobbiga värkar. Så tar de hinnorna är de nog dax för förlossning och man blir inte hemskickad 🙂 jag hade inte hunnit hem iaf. Så hoppas de kan göra så me dig oxå. Ja va mellan 3-4 när de tog mina och ”mjuk å mogen” där nere ?

  18. Frida

    Jag bev igångsatt pga. högriskgraviditet i v 38+4. Jag hade själv öppnat mig utan värkar till 3 cm så det var bara för dem att ta hål på hinnorna när jag kom in till förlossningen. De gör det dock där och inte på spec-MVC. Man blir kvar till bebis har kommit och jag tror de sa att bebis skulle komma ut inom 24 h efter håltagninen annars ökar risken för komplikationer. Om värkarna inte är effektiva så får man dropp efter några timmar. För mig tog det 4 h innan jag fick dropp då mina värkar blev ineffektiva efter ett tag. Det tog 6 h med kännbara värkar + krystvärkar till han var ute (förstföderska) ? Hoppas att ni får komma upp till förlossningen imorgon efter ert besök! ?

  19. Gitta

    Förstår verkligen inte varför dom ska låta dig lida. Hur svårt ska det vara att bara sätta igång dig, tycker så synd om er. Jag blev inskriven när jag var öppen 3 cm, dock tog förlossningen ca 28 timmar från de att jag kom in men då fick jag i alla fall hjälp med lustgas och smärtlindring. Hade det varit män som födde barn hade dom legat på lyxhotell och tryckt på en knapp så hade bebisen varit ute typ. Så tröttsamt ❤️

  20. Madelene Holm

    När jag var öppen 3cm med min lilla kille så hade jag så onda värkar att jag åkte in och fick stanna kvar på avdelningen över natten. Först fick jag tens som inte hjälpte alls, sedan på natten hade jag så ont så jag blev erbjuden morfin spruta. Då kunde jag slappna av mer i mina värkar och då kom förlossningen äntligen igång. Sedan gick det snabbt. Så jag tror din bebis kan vara på gång nu. Vila mycket och låt henne komma själv :). Det hade jag gjort så man är mer ”beredd”. Lycka till??. Så kul att följa dig och din mysiga familj :)).

  21. Madelene

    När jag var öppen 3cm med min lilla kille så hade jag så onda värkar att jag åkte in och fick stanna kvar på avdelningen över natten. Först fick jag tens som inte hjälpte alls, sedan på natten hade jag så ont så jag blev erbjuden morfin spruta. Då kunde jag slappna av mer i mina värkar och då kom förlossningen äntligen igång. Sedan gick det snabbt. Så jag tror din bebis kan vara på gång nu. Vila mycket och låt henne komma själv :). Det hade jag gjort så man är mer ”beredd”. Lycka till??. Så kul att följa dig och din mysiga familj :)).

  22. Amanda

    De tog hål på mina hinnor i v38+5, var då öppen 3cm. 1h och 50min senare var hon född. Jag hade en planerad igångsättning då jag kräktes hela graviditeten och hade sjuka förvärkar precis som du. Håller tummarna för dig imorgon!!

  23. Josephine Hedström

    Under min igångsättning tog de hål på hinnorna när jag var öppen 4cm, läkaren sa att det går typ inte innan 4cm. Eftersom jag hade snitt sedan innan så var de tvungna att ta de försiktigt och inte kraftigt liksom. Lycka till!

    1. Jessica

      Fast jag var bara öppen cirka 2 cm så tog dem hål på hinnan men jag hade blivit igångsatt för jag hade burit över i två veckor

  24. Matilda

    Om det finns plats på förlossningen borde dom kunna ta hål på hinnorna ? barnmorskorna på USÖ är sååå bra ?

  25. Josefin

    På grund av snabb förlossning med min äldsta son + förlossningsrädsla så kollade min barnmorska mig en gång i veckan från vecka 37+0. De två första gångerna hade jag inte öppnat mig något men den tredje gången var jag öppen 3 cm (inte haft några värkar eller nått). Min barnmorska ringde in till förlossningen och bokade en kontroll för mig dagen efter för att se om de skulle sätta igång mig eller inte. På kontrollen registrerades värkar (som inte gjorde speciellt ont) & när läkaren undersökte mig så var jag fortfarande öppen 3-4cm så hon gjorde en rejäl hinnsvepning och vi fick komma tillbaka till förlossningen 2 timmar senare för att få ett rum. Då tog dem hål på hinnorna så vattnet gick och 5 timmar & 22 minuter senare föddes lillebror 🙂

  26. Ida

    För mig har de enbart tagit hål på hinnorna inne på förlossningen. En igångsättning kan gå till så att de tar hinnorna och sen sätter värkatimulerande dropp, men då blir man oftast kvar på sjukhuset p g a infektionsrisker som finns.
    Men be om en rejäl svepning så håller jag mina tummar på att ni har er Juvel(ia) imorgon ?❤️

  27. Patricia

    Jag tog hål på hinnorna när jag var 3-4 cm öppen, på förlossningen dock. Tror inte man gör det någon annanstans. Det är mycket som spelar in när man ska ta hål på hinnorna, tex att barnet ligger rätt så att inte risken finns att huvudet hamnar på navelsträngen och stryper syret. Men be specialistmvc om en rejäl hinnsvepning, varför inte 2 stycken och sen ha sex på det efter hemma så kan jag lova dig att det kommer igång. Spermier har en bra hjälp till att få igång förlossningen när man är öppen utan att vattnet har gått.

  28. Maria

    Tror dom enbart tar hål på hinnorna under/på förlossningen (alltså inte på specialist mödravården) eftersom det kan gå rätt fort efter de. Togs hål på hinnorna med dottern när jag var öppen 7 cm och med sonen 5 cm. En timme senare föddes han.

  29. Moa

    De tog hål på mina hinnor v.37+4 öppen 3 cm.
    Efter de tagit hinnorna skulle värkar komma inom 2 timmar annars skulle jag få värkstimulerande. 3 timmar från att hinnorna togs var han ute!

    Jag mådde extremt dåligt psykiskt och fysiskt därav att de tog dem. Blev inskriven på förlossnignen för att få hinnorna tagna

  30. Amanda

    Tog hål på mina hinnor (dock en vecka efter bf) va då 4 cm öppen, inga känningar/värkar. Han kom dock två timmar efter håltagningen 🙂

  31. Jennifer

    Under min igångsättning tog dom hål på hinnorna vid 3 cm. Men då låg jag ju redan på förlossningen pga igångsättning. Så om du blir beviljad igångsättning så kommer dom säkert ta hål på hinnorna till att börja med!

  32. Sara

    Dom kan ju ta hål på hinnorna som vissa skriver men det gör man ju bara om barnets huvud ligger perfekt och mer eller mindre fixerat. Man riskerar ju att navelsträngen kläms annars. Och det räknas som igångsättning.
    Men 3 cm är ju bra, då är det ju verkligen på G!

  33. Elin

    Var 4 cm öppen samma dag vi hade tid på spec. Mödravården för att prata igångsättning. Läkaren gjorde en brutal hinnsvepning och sa att vi självklart skulle bli igångsatta. Var tomt på förlossningen så vi fick gå upp direkt. Väl uppe på förlossningen började mina värkar, bara någon timme efter hinnsvepningen.
    Mitt vatten togs strax efter det och 1 1/2 timme var bebis ute!

  34. Madde

    Jag blev igångsatt pga högt blodtryck, graviditetsdiabetes och protein i urinet 39+4. Dem hade gjort en hinnsvepning på mig 2 dagar tidigare vilket startade mina värkar dock blev dem inte tillräckligt regelbundna för att det skulle räknas som att förlossningen startat, men det gjorde att min livmodertapp hade förkortas och jag hade öppnat mig 3 cm. Dem ville skynda på processen och tog då hål på mina hinnor. Så ja det går att ta hål på hinnorna när man ”bara” är öppen 3 cm.

  35. Emelie

    Jag blev igångsatt i vecka 38 på grund av havandeskapsförgiftning och när jag var öppen 2,5-3 cm så tog de hinnorna på mig ? Det gjorde väldigt ont dock då jag inte var så öppen men värkarna tog fart efteråt, dock öppnade jag mig inte mer de kommande nästan 2 dygnet så det slutade med akutsnitt. Men de kunde ha hinnorna när jag var under 3 cm öppen 🙂

  36. Sofia

    På mig har dom tagit hål på hinnorna 4 ggr mär jag varit öppen 2.5-3cm.. Tappen har suttit en bra bit upp men med händerna under rumpan och lite hårda tag från läkarna har dom nåt o kunnat punktera?

  37. Erica

    Mig tog dom hinnorna på 12 dagar innan min sin var beräknad för att jag inte mådde bra, gick också med hemska förvärkar. jag var då öppen 3cm men behövde aldrig gå så länge som du och plågas, hoppas att lilla tjejen sätter fart snart och önskar er all lycka till!

  38. Idan

    Jobbar på förlossningen och ta hål på hinnorna anses som igångsättningsmetod och det gör de inte på mödravården..

  39. Josefine

    Dem tar inte hål på hinnorna förens det är dags i stortsätt då dem alltid rekommenderar att bebisen ska stanna så länge som möjligt i magen om man inte har gått förbi bf?

  40. Matilda

    Är man öppen 3 cm kan de (iaf oftast, finns säkert undantag) ta hål på hinnorna. De räknas dock som igångsättning (men de kanske du redan vet) så de är inget specialist mödravården gör utan för att göra de måste du få godkänd igångsättning och läggas in på förlossningen.

  41. Sara

    Båda mina förlossningar har dom tagit hål på hinnorna, första gången fick jag först en ballong så jag öppnade mig från 2cm till 4cm så dom kunna ta hål men förlossningen startade inte ändå så vad dom sa till oss då var att kroppen fick en timme på sig att komma igång sen fick man dropp. Andra så gick vattnet när dom skulle in och undersöka OM dom kunna ta hål på hinnorna och då startade hela förlossningen (hade fått två skottar av cytotec innan som startade det hela när jag redan hade förvärkar)

  42. Louise

    När jag väntade dottern tog de hål på hinnorna när jag var öppen 3 cm. Dock hjälpte inte de, för jag fick inga värkar. Lycka till!

  43. Caroline

    Funkar utmärkt att ta hinnorna när du är öppen 3cm? Så ställ in dig på det, om det inte är för mycket på förlossningen vill säga. Packa och ta med allt ni behöver imorrn, ifall ni blir kvar? Håller tummarna för att det sätter igång innan dess iof?

stats