Tiingelinn – Linn Andersson

Rutiner med vår nyfödda dotter

Hej på er finisar! Gud finner inte ord för hur trött jag är! Ögonlocken hänger på mig! Vår minsta lilla tjej har en helt annan dygnsrytm än oss! Hon sover på dagen och är vaken på nätter! Första dagarna efter vi kom hem från BB så sov Juvelia i sin stokke sleepi mini brevis vår säng men efter bara någon dag så började hon sova i babynest i vår säng. Blev så mycket smidigare med amningen. I början finkade det rätt bra, hon ammade och somnade om men nu de senaste dagarna så vaknar hon hela tiden på nätterna och gallskriker. Jag som haft en kolik bebis innan känner verkligen igen och är nästan säker på att det är kolik som spökar. Hon spänner sig och gallskriker. Förut har det varit lite gnäll och gråt men nu är det verkligen skrik som att hon har ont. Hon har börjat bajsa mindre med, bara 2 gånger per dygn ungefär vilket är så lite för ett spädbarn. Har beställt hem pysventiler och minifom droppar. Ska testa med det, kommer ikväll redan för beställde på apotea. Går så fort ju! Mina rutiner har blivit helt rubbade! Hade glömt bort denhär första tiden, haha. Innan har jag alltid jobbat kvällar och mornar för Tindra lag sig vid 19:30. Då har jag jobbat några timmar på kvällen och även på morgonen mellan 7-10 typ. Nu prioriteras jobb bort. Har varit mammaledig nästan alla dagar sedan Juvelia föddes. Så himla skönt faktiskt.   Rutinerna ser ungefär ut såhär: Juvelia somnar runt 10 på morgonen och vaknar runt 13. Denna tiden sover ofta jag. Sedan ammar hon och sover nästan hela dagen fram till ca 19 tiden. Då brukar hon vara vaken någon timme. Sedan sover hon och under natten och sen-kvällen är hon vaken nästan hela tiden. Somnar till men aldrig någon djupsömn. Jag ammar, hon spyr, vi gosar, vaggar, sjunger. Hon somnar till men vaknar och sedan kommer djupsömnen runt 10-13 igen. Saker som funkar lite för oss är:  Bästa av allt är bilen! Hon somnar alltid i bilen så Gabbe brukar ta en sväng på 20 min i bilen med henne så hon somnar in i djupsömn. Funkar oftast jättebra. White noise funkar ofta ganska bra. Om hon redan är trött men liten kommer helt till ro kan det hjälpa. Ligga på oss! Funkar alltid. Så fort man lägger ner henne så vaknar hon. Mata ( jag ammar) funkar alltid! Men hon vaknar ofta när man lägger ner och behöver alltid rapas efter. Napp funkar ganska ofta faktiskt . Vi har mam 1-2 mån, mam nyfödd, philips event 0-6 mån och bibs 0-6 just nu. De funkar lika bra! Tror kanske mam är allra bäst men oklart. Saker jag ska testa är: Minifom innan varje amning. Babysitter ( har en mama ro) Den ska vara svinbra! Bada (funkade ofta med Tindra) Spädbarns massage! Funkade med Tindra tror jag kommer ihåg rörelserna. Pysventil. ( Hjälpte Tindra mycket)     Har ni andra super knep så länga hit dem!         Här gosar vi dagtid! Så slut mamma! ( Ps här var jag sminkad är det nästan aldrig )  Hur goooosig?   Puss och kram !
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Fatima

  Åh skickar dig massa styrkekramar & pepp! Hejja alla mammor som kämpar för sina små klimpar!

  /En suuuuuupertrött mamma

 2. Anna

  Läs på Eng sidor om mat som triggar bebis mage när.man ammar. Jag tog bort allt för säkerhetsskull dom första 3.mån även om bvc sa att de inte behövdes. Bort med all mjölk(allt med mjölkpulvrr oxå yoghurt grädde etc) lök vitlök kål apelsin jordgubbar nektariner linser bönor bla.. levde på typ sötpotatis ris och majs pasta och massa bladgrönt…fick en hur lugn bebis som helst. Läs på.

 3. Madde

  Känner igen mig. Vår lilla pojke skrek konstant när han var vaken från han var några dagar gammal till han var ca 1 månad då lugnade det sig. Det enda som hjälpte var att amma så det gjorde jag varje kvart. Fick söka läkarhjälp när han ca 2 veckor gammal för vår BVC-sköterska sa att det inte var normalt att bebisar skriker så mycket som han gjorde. Läkaren misstänkte att han hade svår reflux och därför hade ont av alla brännande uppstötningar som lindrades vid amning. Han fick medicin som han tog dagligen i 4 veckor och nu tar han varannan dag (han är 12 veckor idag). Medicinen hjälpte verkligen honom han blev nöjdare och spyr mindre. Nu är han glad nästan hela tiden när han är vaken, dock tycker han det ”tråkigt” att sova så han sover bara korta stunder på dagarna och då sover han på mig eller min man. Vilket ofta resulterar i en väldigt trött och kinkig bebis på kvällarna. På natten sover han bara om han får ligga tätt emot mig. Han vaknar och ammar sen sover han vidare så länge jag är nära. Jag kan rekommendera att sitta på en pilatesboll och studsa med henne i famnen med dammsugaren igång bredvid, har en riktigt sövande effekt. (ska tydligen påminna om att ligga i magen)

 4. Maria

  Ja har haft två kolikbarn (det ena va mjölkallergi det andra ”vanlig” spädbarnskolik. Ville bara skicka en kram jag vet hur det är. Om du enbart ammar så behöver inte bebis bajsa så ofta så du ska känna dig trygg där att det är i sin ordning så länge magen eller avföringen inte är avvikande osv… du fixar detta! Det är svårt o tänka men det kommer bli bättre ❤️

 5. Fanny

  Åh när jag läser detta så minns jag det som att det vore igår! Tror det är ganska vanligt att de små har problem med mat och sömn, verkar som att det släpper för de flesta efter iaf 3 månader. Vår lilla bajsade 1 gång i veckan haha. Vi bar mycket i ”tigern i trädet” när vår hade ont i magen, hon somnade oftast då också. Och man kan kombinera minifom och sempers magdroppar, då de är olika saker. Det vänder snart, hon är så fin ❤️

 6. Ida

  Angående att hon behöver rapas efter matning och då vaknar. När min son var mindre och hade problem med kolik så körde jag koalagreppet. Bebisen sitter alltså gränsle över benet, mage mot mage och man stöttar med handen i nacken. Dels är bebis huvud ordentligt bakåtlutat då så luftvägar öppnas ordentligt, dels så är bebis kropp upprätt, så då kom raparna av sig själva i slutet av amningen, sen somnade bebis nöjd och kunde strax läggas ned 🙂

 7. Hanna

  Usch känner med er! Vill bara förtydliga att barn som ammas kan bajsa med långa mellanrum (flera dagar) eller jätteofta och allt är normalt. Men om Juvelia bajsat oftare innan är det såklart en förändring för er.

 8. Lisa

  Åh lider med dig! Var samma för mig med andra barnet. Hon hade dock sin skrik-tid mellan ca 17 och 23 så hon sov tack och lov rätt bra på nätterna. Jag testade nog allt. Droppar, pysventil, massage, utesluta mjölk. Massagen och pysventilen hjälpte ju till att få ut gaser men tycker inte att det minskade hennes skrik-perioder direkt. Upplevde att det blev bättre när jag slutade med mjölk. Sen försvann det när hon var runt 3-4 månader. Hoppas det blir bättre för er Juvelia snart <3

 9. Åsa

  Äter du jordgubbar? Va lite försiktig med de hon kan få ont i magen av de. Och om du skulle äta stark mat. 🙂

  1. My Widmark

   Dedär är en myt dem spräckt 😊 barn reagerar varken på jordgubbar eller stark mat via bröstmjölken 😊

 10. Paulina

  Vi ”pottade” lillen när han höll på att sparka och spänna sig. Googla babypottning. Vi gjorde mest bara när det var som värst, nu är han större och har lättare att få ut bajset och pruttarna 😊

stats