Tiingelinn – Linn Andersson

Hur blev Tindra blöjfri

Hej finisar!

Nu är min stora tjej snart 3 år och har dessutom blivit helt blöjfri dagtid!

Gud vilken hets och stress det varit kring det. Folk har tjatat och tjatat och tjatat både folk i verkligheten men även på Instagram om inte Tindra ska sluta med blöja snart.

Vi började första träna henne för ett halvår sedan men hon var verkligen inte redo. Blev bara bråk och sura miner varje gång. Fick massor av tips men vi valde att lägga ner.

Allting har fallit natuligt för Tindra hela tiden. Jag har aldrig behövt stressa fram något och kände samma nu med pottan. Fick massor av frågor hur jag gjorde för att Tindra skulle lära sig gå så tidigt som hon gjorde men jag gjorde absolut ingeting. Det var Tindra som själv gjorde det.

 

Samma med talet, vi läser mycket böcker och jag pratar och sjunger massor för mina barn men det är det liksom. Allt handlar om individen själva.

 

Så kände jag nu med blöjan med. Sedan en dag så kom Tindra bara och sa ” Mamma jag är stor tjej, jag vill inte ha blöja mer”. Samma dag slutade hon. Flesta veckan skedde det lite olyckor då och då. Men sedan försvann det helt redan andra veckan. Hon bestämde sig helt själv. Jag tror det är absolut bästa sättet att låta barnet själv vara redo. Inte tänka att de är ” sena” för de är de nästan aldrig utan det är vi föräldrar som bara ser de föräldrar som ” skryter” om att sina barn varit tidiga. Inte många som berättar och lägger ut att deras barn inte slutat med blöja när de är 1,5 ( för det är inget annorlunda) .

Mitt bästa tips är att ställa fram en potta/ sätta barnet någon gång på toan och visa att man kissar där. Jag och Tindra satt tillsammans på toan och pottan. Gör det ca 5 gånger. Då vet barnen om platsen och sedan får de ta sin egen tid på att lära sig.

Nu både kissas och bajsas det på pottan. Är jättestolt över Tindra! Precis lika stolt som när hon lärde sig saker hon var tidig med. Min stora, men lilla tjej!

Puss och kram

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Helen

    Hej 🙂
    Våran son har vi försökt bli blöjfri. När man tar o visar han potta/toa så blir han ledsen o säger nej. Men han känner de är på väg men vill inte sitta så han gör de på golvet i annat rum på golvet. Han blir snart 4 år.

    1. Linn Andersson

      Inget konstigt alls och precis det beteendet känner jag igen från Tindra fast bara med bajsa. Hon blev rädd och skadade till och med. Stressa inte det kommer lösa sig. Han har 2 år kvar tills hans börjar skolan tänk så. Kram på er !

  2. Marre

    Precis lära sig gå kan man inte träna till. Man kan bara öva upp styrkan typ med magläge etc. När barn börjar gå är ett lotteri. Det är kroppens nervsystem som bestämmer. Du kan ha ett superstsrkt barn men som först går vid 18 mån eller en som hatat magläge och ändå tar sina första steg innan 1 årsålder ?

  3. maria

    Hej! Detta verkar vara olika mellan olika generationer o olika länder med…. var också olika mellan mina barn ena vägrade vid 1,5 o ha blöja medan andra körde ja blöjfri på tre dagar metoden men några tre dagar tog det aldrig. Måste väl delvis handla om att kunna hålla sig när man blir kissnödig kanske? Kan verkligen inget om sånt här ?

  4. Fyrabarnsmamma

    Klokt av dig! Det ä faktiskt sjukt när andra skryter om hur tidiga deras barn är. Allting kommer när det ska..
    Du är en mycket klok ung mamma.

  5. maria

    Du gör helt rätt Linn. Att stressa barnet gör det bara värre. Vissa barn blir blöjfria vid 1,5 år andra vid 5. Allt handlar om att barnet själva ska vara redo och mogna för det 🙂

    1. Linn Andersson

      Precis är jättestolt över Tindra oavsett om hon är sen eller tidig med saker. Hon får utvecklas i precis sin takt.

      Kram på dig

  6. Elin

    Tycker du är så fin och engagerad i Tindra. Fler föräldrar som dig! Tindra och Juvelia har vunnit högsta vinst som fått så fin mamma men även deras pappor. Gabbe verkar vara helt underbar med Tindra. Så fantastiskt att se!

  7. Anna

    Jag håller med dig delvis. I ditt fall gjorde ni helt rätt. Snittåldern för att vara blöjfri har gått från 89 (1,5 år) till idag så snittåldern är 4(!!!!) år. Det handlar om att följa barnet, men även om att utveckla barnet. Alla föräldrar som fått blöjfria barn stryker nog under på att barnet känner sig stolt över att ha uppnått ett mål, i detta fall att sluta med blöja. Jag tycker att din inställning är bra och klok. Risken finns dock att det avvänds som en undanflykt av vissa, inte alla utan vissa föräldrar. För det kräver mycket från en förälder att torka golv vid olyckor men även att hela tiden vara snabb till pottan osv. Din inställning är fantastisk om man är klok som du verkar vara. Men har men en 5 åring som inte är redo? Väntar men då med? I mitt tycke nej. Då bör föräldern agera.

  8. Eva

    Helt rätt tänkt-bättre att låta barnen mogna till och själva känna sig redo-de får ta den tid de tar. Du och Marcus gör ett fantastisk jobb med Tindra ( och Gabbe som en extra bonus) ❤️❤️❤️

stats