Tiingelinn – Linn Andersson

Hur hanterar man vakna nätter?

Hej finisar!

Det är många av er som frågat hur jag hanterar vakna nätter med Juvelia för ni är i liknande situationer. Det är verkligen tuffare än vad många kan föreställa sig om man får ett barn med kolik, eller som bara inte kan komma till ro. Det finns egentligen inga riktigt bra tips men jag tänkte skriva ner mina bästa här i alla fall.

 

1. Sov när barnet sover

När du är vaken hela nätterna med barnet kan du inte ha förväntningarna på dig själv att du ska orka vara uppe och laga en fantastik middag till din partner, ha tipp topp städat hemma och så vidare. SOV när bebisen sover, om den sover bättre på dagen.

2. Försök tänk att det är en kort period. 

När man är i det känns det som en evighet, tro mig jag vet. Men jag har även ett barn som nu är 3 år och därför vet jag att det blir bättre också. Det är oftast som kämpigast första halvåret eller kanske till och med året. För vissa första två åren. Men det kommer att gå över. Av ett helt liv är dessa månader/ år ingeting.

3 Acceptera!

Detta är nog den viktigaste punkten enligt mig. Att acceptera att bebisen kommer vara vaken. Istället för att bli frustrerad som man lätt blir så gäller det att behålla lugnet. Hur gör man det då? Mitt sätt är att vakna till ordentligt. Alltså, gå upp, skölj ansiktet med vatten, sätt på en film/ titta på mobilen, se till att du vaknar och inte är kvar i ” halv sov läge” utan verkligen ” vaknar till ordentligt som att du ska upp till jobbet”. Jag brukar ta ett glas med is och cola. Det hjälper för mig. Hur sjukt det än låter så försöker jag ” njuta” och tänka att jag kommer sakna denhär bebis tiden. Försöker mysa med min cola och lilla tjej.

Är nog olika för alla men för mig är inte det värsta att vara vaken utan det värsta är helt klart SKRIK. Det är något helt annat som jag blir stressad av och har så svårt att koppla ifrån och känna mig lugn.. Det tar oss in i punkt 4…

4. Möt barnets behov. 

Ofta är ju inte ett barn enbart vaket men helt nöjd, och är det det så grattis till dig, så skönt! Men min dotter gnäller, gnyr, skriker, gallskriker, grymtar, ja men ni fattar. Då gäller det att möta barnets behov, För oss kan det funka att sätta henne i babysitter en liten stund, andra saker som funkar är att gå runt med henne i bärsele, hon blir så lugn om JAG sjunger för henne, musik funkar inte så bra på Juvelia utan jag måste sjunga men ni kan ju alltid testa musik. White nois funkade dock för oss i början.

5. En dyr liten manick som hjälper oss SÅ mycket!

Vi har köpt en liten manick som kan vagga barnvagnen åt oss. Det är nog min bästa investering. Den kostar men att investera i sin sömn är så värt. Den hjälper verkligen oss. Åh vet inte vad jag skulle göra utan den, haha. Ni kommer till den HÄR.

 

 

Lycka till med era bebisar och nätter!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats