Tiingelinn – Linn Andersson

Ros äppelpaj

Hej finisar!

 

Jag och min kära syster Fanny testade oss på att baka en äppelpaj med vaniljkräm och äpplen formade som rosor. Blev så himla fin och god så tänkte dela med mig utav receptet här. 

 

 

Du behöver :

 

Till degen: 


4 dl krossade valnötter
4 msk smält smör
2 äggvitor
1 msk socker
1 krm salt

Blanda / mixa samman allt och knåda ut i smord pajform som ett skal. Grädda sedan i ugnen i ca 15 min på 200 g.

Vaniljkräm som fyllning :

1 1/2 dl mjölk
6 äggulor
1/2 dl sirap ( ljus )
2 msk majsstärkelse
1 tsk vaniljpulver ( Obs tar du vaniljsocker blir det inte samma smak men isf skulle jag ta 2-4 tsk)

Koka ihop detta på låg värme och ställ i kylen ca 2 timmar.

Sedan kladdar du ut fyllningen i pajskalet.


Äpplena :


3 äpplen
Vatten
Citronsaft
Flytande honung.

Skiva äppelbitar till ca 3 mm tunna skivor. När göras med en mandolin. Försökt med kniv men blir inte alls samma sak.

Lägg skivorna i en skål med vatten och pressa i lite citron. Värm sedan i mikro tills vattnet är varmt. Låt äpplena stå och mjukna en stund. Ta sedan upp dem, lägg på en rad och rulla till rosor. ( OBS)
Är vattnet kallt får man motsatt effekt, det för äpplena krispiga och hårda.

Ringla över lite honung och grädda sedan i ugnen på 200 g tills äpplena blir gyllenbruna.

Toppa med lite florsocker och servera som den är eller med vaniljglass. ????

 

En mandolin kan du köpa billigt HÄR ( Adlink) är exakt den jag har. 

 

Puss och kram !

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats