Tiingelinn – Linn Andersson

Min förlossningsberättelse Belle

10 dagar har gått sedan jag blev mamma till min tredje dotter. En liten Belle.

Tiden har gått så himla fort och vi njuter av varje sekund med henne. Känner mig så himla lugn. Är så mysigt, vill aldrig att Simon ska gå tillbaka till jobbet.

 

Natten mellan den 21:a och 22:a april hade jag så otroligt ont i nedre delen av magen. Hade haft förverkar i över en veckas tid som ibland gick att klocka men dessa var ännu värre. Tog två alvedon och en starkare tablett jag fått från förlossningen för att värkarna skulle avta men det gjorde de inte.

På morgonen åkte vi in till förlossningen vid 10 tiden. Var då öppen 4 cm. Gick igenom olika bedövningar och annat med min barnmorska och var ändå ganska lugn.

 

Vid 12:20 tog en barnmorska hål på fosterhinnorna så att vattnet gick. Sedan sipprade det ut vatten i omgångar i ungefär en timme och värkarna var ungefär de samma.

Efter ganska precis en timme vid 13:20 gick Simon och min barnmorska ut för att köpa glass på pressbyrån och då slår de riktiga värkarna till. Fick så extremt ont snabbt. Jag satt på en pilatesboll och guppade, flyttade till ett gåbord och tillslut satte jag mig på en pall och lutade mig mot sängen. Hela detta förloppet på en halvtimme. Tog sedan lustgasen och hade den kanske 5 värkar sedan bad jag om spinal bedövning. I detta skede när klockan var 14:10 var jag öppen 4.5 cm.

(Spinal bedövning gör så verkligen nästintill all smärta försvinner. man blir mer eller mindre bedövad, mycket mer effektiv än EDA och den går in i flödet direkt. Den ges via en injektion så går snabbt. Från en värk till nästa har den redan börjat hjälpa.Dock håller den bara i sig i 2 timmar och sedan går den ur. Man kan i vissa fall få ta den 2 gånger men det är max. )

När jag fick Spinalen kände jag verkligen ingeting av värkarna. Jag gick upp och började gå runt, satt och guppade på bollen, rörde på höfterna och gjorde allt barnmorskorna tipsade om att göra för att hjälpa kroppen på traven, röra höfterna osv.

De sa till mig att jag skulle passa på att ” njuta ” nu för att spinalen bara håller i sig 2 timmar och jag bara var öppen 4,5 cm vilket innebar att den förmodligen skulle gå ur mot slutet.

Vid 14:40 så sa jag att ” Det gör fortfarande inte ont men det trycker massor neråt”. Började prata med min barnmorska att jag var så rädd för att bajsa på mig. Hon sa att de har sätt allt och det inte är någon fara alls.

Sedan undersökte hon mig och då var jag öppen 10 cm!  Öppnade mig 5,5 cm på en halvtimme och hade inte känt något alls tack vare spiralen.

Sedan fick jag testa olika positioner hur jag ville föda och valde tillslut samma som med Juvelia. Sittandes i sängen med fotstöd att kunna trycka ifrån på.

När jag skulle krysta gjorde det såklart ont. Inte av värkarna med av svidande känslan att pressa ett huvud ut, ja ni förstår säkert, haha. Efter första krystvärken så ville jag krysta ut henne på nästan men var tvungen att hålla emot och det var nog det jobbigaste på hela förlossningen. På tredje så kom hon ut. Efter den innan så stack huvudet ut men kroppen var kvar. Simon som var så himla rädd inför förlossningen, trodde han skulle svimma och allt möjligt stod och tittade rakt in och var så fascinerad. Både han och en undersköterska filmade dessutom och tog kort, haha. 100% preskriberat material om man säger så, haha.

På trejde krystvärken kom hon ut. Jag tog emot henne själv med hjälp av en barnmorska och fick upp henne på bröstet. Simon och jag grät båda två och på filmen barnmorskan gjorde ser man hur han torkar sina glasögon. Så himla söt!

Prick 15:00 kom hon ut. Simon hade gissat att hon skulle vara ute innan 15 men barnmorskorna trodde inte det, MEN pappa hade rätt, haha.

Redan efter någon minut säger Simon när vi står där ” Hej Belle! och då blev det självklart för oss att hon skulle heta just Belle. Kändes så rätt när han sa det utan att ens tänka.

Sedan klippte Simon navelsträngen. Vi körde på sen avnavling och efter det kom moderkakan, var inte smärtsamt alls. Blev sedan undersökt och fick inte en enda bristning. Så skönt. Kunde kissa direkt utan att det sved eller något.

Barnmorskorna sa flera gånger att jag är som gjord för att föda barn. Förloppet gick så himla fort på slutet, exakt som med Juvelia men denna gången blev allt så bra med bedövning och jag ” hann med” och förstod vad som hände. Fick beröm för att jag kände min kropp så bra och att det verkligen var helt otroligt hur ingen skada eller något blev när det gick så fort.

Blödde normalt och avslaget var mycket i två dagar. Sedan började jag med vanlig binda direkt och nu efter 10 dagar kommer det lite lite varje dag, som på slutet av en mens.

Hade verkligen en DRÖM förlossning. Finns inget som skulle kunna gått bättre. Simon var över all förväntan. Barnmorskorna och vår undersköterska sa med att han var bland de bästa städ de sätt under en förlossning. Barnmorskorna och undersköterskorna vi hade var med över all förväntan som ändå var hög. Helt fantastiska på alla sätt och vis! Ska skicka något bud till dem på förlossningen har jag tänkt, när tiden tillåter.

Efteråt fick vi den berömda förlossningsbrickan och vår undersköterska hade gjort en så himla fin med små hjärtan av paprika, haha. Hon var så gullig. När jag födde fyllde hennes son 29 år så hon hade fött på samma sjukhus för 29 år sedan. SÅ himla fint.

Efteråt stannade vi på BB över natten. Sedan åkte vi hem dagen efter runt lunch ungefär. Så på mindre än ett dygn var vi hemma hos mina stora tjejer så de fick träffa sin syster. Helt helt helt fantastiskt. Är så viktigt för mig att de blir inkluderade hela tiden. Ett spädbarn som dessutom ammas kräver ju väldigt mycket av ens tid.

 

Är så lycklig även nu efter förlossningen. Allt bara rullar på med mig. Min kropp är verkligen så stark. Hade lite ont som foglossning några dagar efter och eftervärkarna ska vi inte prata om, de var hemska i ca 4 dagar men nu mår jag så himla himla bra.

 

Lilla Belle mår med bra. Hon har sovit sig igenom livet men nu dag 9-10 är hon vaken lite mer vilket är så kul. På nätterna sover hon med jättebra. Vaknar, ammar, somnar om. Hoppas det håller i sig!

 

Hoppas ni alla får lika fantastiska förlossningar som denna! Verkligen revansch för mig efter ett akut kejsarsnitt och en traumatisk vaginal förlossning.

 

Lite info:

 

Beräknad födsel : 10 Maj.
Tid för igångsättning : 28 April. ( Pga rädslan från tidigare snabba förlossningen).
Föddes : 22 april ( Vecka 37+2)
Vikt : 3200
Längd 50 cm
Tid 15:00.

 

En fullt frisk flicka, är så oerhört tacksam och lycklig.

 

Här kommer massor av bilder från förlossningen och BB. ( Bilden med huvudet i snippis behåller vi för oss själva, hahaha!

 

 

Innan jag åkte in. Här hade jag värkar men det hade jag i en vecka typ. Sista bilden med magen.

CTG innan vi visste om hon skulle födas eller inte. 

Föda barn outfit

Pilatesboll var härligt tyckte jag. Fick förresten ha CTG kurva hela förlossningen pga tidigare snitt.

En puss mellan värkarna.

En selfie

Här kom hon upp på mitt bröst!

En stolt pappa!

Börja tutta direkt.

Vår undersköterska tog massor av bilder på oss. SÅ himla söt, haha. Hon släppte ut och borstade mitt hår med.

Kolla vilka mackor hon gjorde.

En trött pappa och dotter

Ser ni hur liten !

Hemfärd

Puss och kram!

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Catharina

    Stort grattis till underverket ❤️❤️❤️ Så roligt att få följa er ❤️ All lycka till er ❤️❤️❤️

  2. Emelie

    Min tredje förlossning var klart den bästa kände samma som du man han med man var trygg i sig själv och den man hade jämte sig viste vad den gjorde och kände en undan och innan till stort grattis till er båda

  3. Veronika Norr

    Så fint. Tack för ni delar med er av er upplevelse och så härligt att du fick en så fantastisk upplevelse Linn. ?

stats