Tiingelinn – Linn Andersson

Mitt nationella tal i text

Hej! Hade mitt nationella tal i svenska i går och som jag skrev så publicerar jag det här nu efter jag haft talet!

Det är ingen nyhet att sociala medier tar mer och mer plats i våra liv men att vi målar upp en falsk värld inför oss själva och varandra är kanske inte det första som vi tänker på när vi ser ett lyckligpar eller chokladdoppade jordgubbar i vårat instagramflöde. Vi vet hur vi redigerar, fixar och donar för att våra bilder som vi själva publicerar ska se fina och inbjudande ut med vi tänker inte alla gånger på att alla andra gör precis samma sak.

I andras ögon kan jag uppfattas på många olika sätt som kanske inte stämmer överens med verkligheten. Även jag kan uppfatta andra på sätt som inte stämmer överens med deras verklighet. Detta kan till stor del ha att göra med hur vi framhäver oss på sociala medier som tillexempel instagram.

Tror att många uppfattar mig som, en tjej med ett glamoröst liv där allt är rosa och fluffigt. Det kanske stämmer överrens med mitt instagram konto men inte med mitt liv.

Mitt instagram flöde är fullt av söta bilder som är redigerade med ett filter som gör att de smälter samman och får det att se ut som att allt i mitt liv klickar med varandra.

Det handlar inte bara om filter utan även om VAD vi faktiskt publicerar. Jag skulle tillexempel aldrig publicera en bild på en hamburgare från McDonald’s men däremot skulle jag lätt kunna lägga ut en bild på maten inne på jensens buff house. Det ser mer lyxigt och gott ut även fast det kan ha kostat exakt lika mycket.

Jag tror att det är många som instämmer i detta, det är det fina, lyxiga, nyttiga och dyra som vi vill ska synas.

Ett annat exempel är när jag ska publicera en bild på mig själv. Dessa bilder har jag spikrakt hår på, en snygg sminkning, fin kläder och gärna någon blombukett i handen. Till minst 90 procent av alla dagar på ett år så är mitt hår lockligt ochstår åt alla håll och tro det eller ej men mina ögonfransar är inte kolsvarta och mina ögonlock är inte glittrande häller.

Jag tror att detta påverkar oss väldigt mycket utan att vi tänker på det. När jag ser andras bilder på instagram blir jag ofta avundsjuk och tänker ” gud vad gott” ”oj vad fint” ” vad fina kläder hon har osv”

Jag tänker ju aldrig på att personen med den fina tröjan sparat tre studiebidrag för att köpa den, att killen som är i Spanien är utomlands första gången i sitt liv eller att tjejen med det perfekta leendet haft tandställning i tre år samt blekt tänderna, målat läpparna och använt tre filter.

Har läst några sjuka exempel som jag tänkte ta upp. Ett är en kvinna som blev så beroende av att lägga upp fina bilder så hon lagade en tallrik med kött, massor av grönsaker och potatis som hon aldrig åt. Hon målade nämligen på köttbiten och lackade potatisen för att det skulle se gott ut då har det gått för långt.

Mitt andra exempel är denna bilden, tycker inte jag behöver säga så mycket om den mer än attdenna tjej antagligen får mer bekräftelse genom att lägga ner flera hundra kronor på smink som framställer henne som snygg på instagram.

Vi människor vill framhäva våra bra sidor och få det att se ut som att vi har det så perfekt som möjligt. Både i bild och i text. Det har ju även en betydelse vad man skriver till bilden innan man lägger utden.

Mitt exempel på detta är :

Till en bild på jordgubbar skulle det kunna stå ” bråkat med pojkvännen hela dagen men slätar över med lite jordgubbar som var på extrapris på ica” men 9 gånger av 10 skulle det istället stå ” myskväll med älsklingen som överaskar mig med jordgubbar”

Det är inte alltid dem med finaste uppdateringarna på instagram som har det allra bäst.

För ca en vecka sedan så kollade jag och min pojkvän, Marcuspå en bild en tjej hade lagt upp på sig och sin pojkvän vid solnedgången med en stor bukett rosor och skrivit texten ” vi för evigt” . Jag kommer ihåg att jag sa till Marcus att de hade ett så perfekt förhållande. Nu för två dagar sedan läste jag på facebook att de gjort slut.

Varför är det så viktigt att vara så snygg och perfekt på instagram? Jag har ställt frågan till mig själv och kommit fram till att det för min del är för att jag vill känna mig accepterad. När jag gick i 7an så var jag en blyg tjej men som ändå var ganska så pigg på livet. När jag hörde hur killarna rangordnade oss tjejer i min klass och hörde dem säga att ”Linn skulle ju faktiskt kunna vara snygg om hon plattade håret och sminkade säg” exakt så sa dem så kände jag direkt att det var det som jag skulle göra.

Jag fick mer bekräftelse och blev mer populär men nu i efterhand så ångrar jag det enormt. Tänk om jag kunde varit mig själv utan allt smink och med mitt lockiga hår. Då hade jag aldrig fastnat i denna ständiga frecksering.

Vill att ni ska veta att mitt liv och antagligen ingen annans heller är som det framställs att vara på instagram. Jag städar, jag plockar ur diskmaskiner, jag borstar ut tovorur mitt hår, jag går ut med sopor, jag gråter, jag pluggar men det viktigaste av allt, jag är lycklig ändå.

En bild där jag inte redigerat fotot och lagt ut.

En bild när jag har redigerat bilden med ”rätt filter”

Tog bort vissa delar som är med i texten för att hålla rätt längd på talet.

Puss och kram

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats