Tiingelinn – Linn Andersson

Ännu en mysig hemmadag med Tindra

Hej på er finisar!

Idag har vi haft ännu en mysig hemmadag tillsammans jag och min dotter. Vi började dagen med att titta på TV och äta frukost framför TV:n i soffan.

Sedan lekte vi en stund, försökte få Tindra att äta mat men hon vägrade igen, så himla tråkigt. Tillslut fick hon det hon bad om, majs, gurka och en macka med ost. Känns dumt att ge henne det men samtidigt blir hon så himla grinig om hon inte får i sig något. Bara hon äter så är väl det bra. Men tänker inte bråka kring maten. De erfarenheter jag har är att man inte löser något med bråk, särskilt inte med barn.

Igår kväll skrek hon som jag vet inte vad, kastade ut maten över hela golvet och då fick hon lägga sig i sängen. Sedan tog vi upp henne efter 2-3 min men hon vägrade äta igen. Tillslut fick hon en flaska välling och somnade.

Är så svårt hur man ska göra men har pratat om detta med bvc och hon berätta att inga barn i Sverige svälter. Blir de riktigt hungriga så äter de. Det gäller bara att fortsätta försöka servera maten. Har provat med allt. Hennes favorit rätter, att lägga upp allt fördelat, det vill säga potatis för sig, fisk/kött för sig och grönsaker för sig. Men hon äter bara upp grönsakerna. Tvärt om mot alla andra barn som vägrar äta grönsakerna.

Gissar på att det är en trotsperiod. Hon gör bara såhär hemma. Är ju för hon är mest trygg med oss och ” vågar” trotsa sig förklarade bvc.

Någon med erfarenheter av matvägrare? Lämna gärna en kommentar.

 

Det som gick hem var i alla fall smoothie! Beställde mat till mig igår ( som jag med erbjöd henne smaka men hon ville bara smaka min majs) och då köpte jag med en otroligt god smoothie. Var med apelsin, äpple, ananas, jordgubbar och citron om jag minns rätt, mums! Fick dock smaka jättelike för Tindra drack upp hela, den gillade hon, haha.

Puss och kram

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Emelie

    När jag väntade vårt 3e barn, så slutade då 3 åringen att äta. Han har varit svår till och från både under graviditen och snart 1 år efter att lillasyster kom. Mest med maten men även trotsar med annat

  2. Ayla

    Min son som blir 3 i juli har knappt ätit sen han var 1 år.. Vi kämpar fortfarande dagligen med mat. Han dricker mycket välling tyvärr ä. Annars blir han också gnällig och ledsen. Det viktigaste tycker jag är att aldrig tvinga att äta. Inte bli arg eller bestraffa för att dom inte äter. Erbjuda det man vet dom tycker om. Även om det är yoghurt, smörgås, eller pasta som vill ätas både tills frukost mellis och middag.. Nu vet jag inte hur hon äter eller hur länge hon vägrat. Men jag har lärt mig att inte stressa upp mig allt för mycket och att låta det ta tid. Som sagt erbjuda det som gillas. Viktigast är ändå att något alls hamnar i magen ❤️

  3. Sara

    Provat att hon får ta mat själv? Även om hon bara tar det hon annars också äter så kanske hon helt plötsligt tar något annat och kanske även äter det.. Värt att prova kanske? 🙂

  4. Natalie

    Min dotter gör precis samma sak. Ibland tittar hon på maten och säger ”nej färdig” utan att ha ätit något, ibland äter hon bara 1-2 tuggor och vääääldigt sällan ötrrchon bra!
    Det är så frustrerande och vi har verkligen testat allt UTAN framgång.. men på BVC sa att det är vanligt att såhär små barn gör så och som du skriver så ska man fortsätta att servera och helst inte ge en massa olika alternativ under dagen.. då blir barnet mätt på småätande.
    Sen är de super om de dricker mycket vätska.

    Det är inte farligt som tur är.
    Hoppa att det löser sig eller att ni hittar er egen lösning på det här.

  5. Therese

    Min äldsta dotter har alltid varit lite små kräsen och bara ätit kolhydraterna som serverades till maten exempelvis spagetti. Vissa gånger bara proteinet som kött eller kyckling. Hon har aldrig tyckt om att blanda maten. Jag har låtit hon äta det hon vill på tallriken utan att göra någon större grej av det. Jag alltid gett henne små portioner och när hon blivit större har jag sagt att hon måste smaka lite för att man kan inte veta att man inte tycker om, om man inte smakar. När hon var vid 1 år gjorde jag hennes favoritnat minst en gång i veckan för då åt hon ordentligt. De gångerna som hon åt lite lät jag henne gå från bordet så gav jag henne frukt efter en stund. Mitt tips är att ge lite mat på tallriken, låta hon äta det hon äter. Om hon inte äter något ge henne en frukt en stund innan nästa mål. Jag tänker också på att aldrig säga att man är duktig om man äter upp maten för att jag tycker det ger fel signaler. Hoppas att det vänder och att hon börjar äta snart förhoppningsvis är det övergående. Jag vill bara tillägga att jag älskar att följa dig här och på Instagram du verkar vara en underbar människa och en fantastiskt mamma till din dotter.

  6. Maria

    Ja har haft två ungar som aldrig varit intresserade av mat före 3 år ungefär. Ja va också sådan. Vet andras barn som är så. Ja vet inte vart man avväger om barn äter ikapp är det bra men ja vet flera där det blivit en ond spiral de äter mindre tappar vikt o tappar hunger o aptit då kroppen vänjer sig. I de fallen har de blivit rek av läkare (efter att andra orsaker uteslutits) att ge barnet vad de tycker om och de brukar växa ur det.

  7. Malin

    Mitt tips är att servera frukost, frukt, lunch, mellanmål, kvällsmat, kvällsfrukt, macka eller välling och servera det du vill hon ska äta, säg nu är det mat varsågod, och säg åt henne komma och äta, låt henne sedan ta beslutet kring om och vad hon äter av det som erbjuds men erbjud inget annat utan säg bara nu är det detta som vi äter annars får man vara utan och kör på så.. följer hon sin kurva och mår bra så bara fortsätt och ett tips till skippa godis, sötsaker och söta drycker . Detta upplever jag brukar fungera. .

  8. Viktoria

    Jag ha haft samma problem me min son förut när han va liten. Men dom äter de dom behöver även om de bara är frukt och grönsaker, eller en smoothie. Som BVC sa hon kommer att äta när hon blir hungrig 🙂 jag hade de period vis att ibland åt han bara frukt och gurka och vissa perioder fanns de inget stop i pojken haha. Så oroa dig inte. Låt hon göra så då men hon kommer äta när hon behöver de 🙂
    Kram

  9. Jennie

    Min son på 1år och 5 månader är precis lika dan. Totalvägrar det mesta och äter nästan bara kokta morötter, tomat & majs oavsett vad som är på tallriken (inte alltid såklart men ofta) . Potatis går absolut inte. Falukorv vill han endast äta hela bitar, man får absolut inte skära dom. Men ris älskar han, makaroner funkar också när han är på humör för det

  10. J

    Min son på 1år och 5 månader är precis lika dan. Totalvägrar det mesta och äter nästan bara kokta morötter, tomat & majs oavsett vad som är på tallriken (inte alltid såklart men ofta) . Potatis går absolut inte. Falukorv vill han endast äta hela bitar, man får absolut inte skära dom. Men ris älskar han, makaroner funkar också när han är på humör för det

  11. Angelika

    Vår dotter åt jätte bra tills för nån vecka sedan. Nu trotsar hon som jag vet inte vad, men samma här bara hemma med oss. Jätte jobbigt men det vänder nog. ?

  12. Emma

    Har en pojk hemma som är likadan, kräsen och ibland äter han ingenting på flera dagar sen kan han helt plötsligt äta typ en vuxenportion av något som han inte ens ville smaka på dagen innan. Han har alltid varit kräsen och liten i maten. Men på något konstigt sätt får han väl ändå i sig vad han behöver för han växer och är pigg och glad.

stats