Tiingelinn – Linn Andersson

Hjärtformad livmoder och oro att föda förtidigt.

Hej på er finisar!
  Hoppas allt är jättebra med er! Här kommer ett inlägg som INTE är ett påskinlägg.. Detta är faktiskt lite djupare om mina tankar och rädslor.   Det är såhär att 2017 födde jag Tindra med akut kejsarsnitt. Tindra låg i säte och det gjordes vändningsförsök i vecka 36. Detta misslyckades och det bokades planerat snitt vecka 39. Vecka 37+3 på natten gick mitt vatten och jag fick värkar, åkte in och på morgonen 37+4 kom Tindra med akut snitt.   På förlossningen konstaterades det att jag har något som kallas hjärtformad livmoder, eller det fina ordet för det uterus bicornis. Detta är ganska ovanligt men förekommer och innebär att livmodern är formad som ett hjärta istället för att vara rund. Det innebär att barnet ofta ” fastnar” på ena halvan av livmodern när det börjar bli stort då det liksom är som en liten vägg i mitten om ni förstår hur jag menar. Ofta är barnen mindre när man har detta. Tindra uppskattades som 20% mindre i magen. Då visste jag dock inte om detta. Det innebär också att barnet bara får hälften så lite plats och det är vanligt att de föds förtidigt, nästan alla föds före bf. Tindra kom ju som sagt 37+4 . Det var perfekt! MEN är ju såklart orolig för att bebisen ska födas föööör tidigt nu. Att gå över tiden är ju inte så kul och det lär jag ju slippa men vill ju verkligen undvika en prematur födsel. Är oroligt nu i forna tider med. Tänk om det inte skulle finnas personal i sådana fall.   Sedan är jag orolig för akut snitt igen! Det vill jag INTE uppleva. Eftersom nästan alla barn kommer före bf när man har denna livmoder form så vill jag gärna boka snitt i vecka 37 i sådana fall. Vill ju inte boka före 37 för då är ju inte bebisen klar men i största möjliga mån slippa att det blir som sist. Bokat snitt men att det drar igång innan. Helst av allt vill jag ju dessutom föda vaginalt. Sååå mycket tankar just nu! Idag är jag gravid i vecka 27+3!   Ska ringa min barnmorska och diskutera mera. Här kommer några bilder när Tindra knackar på hos lillasyster!
Puss och kram på er !
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Vlora

    Hej kära du !
    Jag har under min mamma ledighet hunnit följa dig och se dig utvecklas. Det är väldigt stor skillnad på dig som person, du är mer trygg i din själv . Man ser att du lyser upp på ett annat sätt , Du tar för dig mer utav livet och nånstans ser jag även att du är starkare. Innan såg jag en osäkerhet i dig som kanske fanns i ditt undermedvetna , du målade upp livet på en duk och varje misslyckande blev ett hårt slag . Jag kunde se en sorg i tv rutan som du bar på men du talade aldrig om den . Din relation idag gör dig lycklig han ser dig på ett annat sätt och låter sig utvecklas som kvinna. Du är en väldigt bra mamma det är nått du aldrig ska låta någon ta ifrån dig . You are Good miss Linn:)

    1. Linn Andersson

      Men gud så underbart fin kommentar! Tusen tusen tusen tack för de fina orden. Du har väldigt rätt i det du skriver. Kramar

  2. Mamma till tre från Nora

    Om lillasyster ligger rätt kke du kan få be om att bli igångsatt? Så allt blir planerat. Sen är de ju alltid lite pirrigt när man väntar på dagen då värkarna startar och de vill man ju gärna ha. Är snittad med alla mina 2 första akut snitt och sista planerat snitt . Va en dröm med planerat snitt. Lycka till. ???

  3. Emmy

    Gjorde också akut snitt med sonen. Han låg också i säte. Gjorde även vändningsförsök som du, det var hemskt! Finns ingen anledning till varför min son log i säte, han vara ville det helt enkelt haha! Envis redan då. Planerade in ett snitt i vecka 39+1 men han kom i vecka 38+6 då vattnet gick.

  4. A

    Du kan göra vändningsförsök mellan vecka 35-37. Har du hjärtformad livmoder är chansen att lyckas vända barnet rätt större ju tidigare det görs. Be din barnmorska boka in tid för vändning 35+0 om barnen inte har vänt sig tills dess. Jag tror att du får en vaginal förlossning denna gång. Håller tummarna.

    1. Linn Andersson

      Åh tusen tack! Ska höra av mig till henne och framföra det.

      Kram och tack för du tog dig tiden att hjälpa mig samt peppar!

  5. Emma

    Hej, blev så nyfiken på varför du vill ha ett planerat snitt istället för att göra ett snitt när värkarna börjat? Är det för att planera lättare eller för att det blir mer bråttom? ?

    1. Linn Andersson

      Det blir helt annorlunda. Ett akut snitt är inte så kul, det blir oplanerat, finns fler risker med det, går väldigt snabbt och vill gärna kunna njuta av upplevelsen och inte ha panik.<3

  6. Eve

    Min äldsta dotter är född några veckor tidigare än Tindra, med planerat snitt pga sätesbjudning tre dagar innan bf. Jag har också hjärtformad livmoder och läkaren sa till mig att det är risk för att även nästa barn ligger i säte. Min yngsta dotter föddes för sju månader sedan och hon låg i rätt position! Jag födde därför vaginalt och på BF! Så det kan bli precis hur som helst, så ha ett öppet sinne och förbered dig på alla alternativ som kan hända 🙂 det är alltså inte helt ”stängt” att du inte skulle kunna föda vaginalt 🙂 bebisen i magen nu kanske lägger sig på annat sätt än tindra var i livmodern, kanske får bebisen mer plats då? 🙂

    lycka till, det kommer gå bra!

stats