Tiingelinn – Linn Andersson

Så kluven om jag ska göra vändningsförsök eller inte

Hej finisar !

Idag var jag på besök hos barnmorskan! Allt såg jättebra ut! Mitt sf mått var 30 vecka 33+1 som jag är i idag vilket var jättebra. Hjärtljuden var bra, jag hade gått upp 2 kg sedan sist så 6 kg totalt nu. Blodtrycket var också bra, och ja allt kändes bra! Dessutom kunde hon känna ett huvud ner mellan benen på mig! Hoppas hon ligger kvar så! Isf är allt annat i detta inlägg oväsentligt. Vore så, så, så glad om jag slipper både tankar på vändningsförsök, planera in snitt osv och bara låta bebis komma exakt när hon vill!

 

Vi pratade i alla fall om mitt bokade besök hos Specialist mödravården! Dagen är den 9/6 ! Har tid på eftermiddagen hos Specialist mödravården då! Det är då de kommer titta hur bebisen ligger och då får jag veta om det blir snitt eller inte.

MEN nu till det svåra. Visar det sig att lilltjejen ligger i säte precis som Tindra gjorde så kommer jag bli erbjuden att göra vändningsförsök. ( Ni kan läsa mer om det här på 1177)

Jag gjorde ett sådant med Tindra och det misslyckades, hon vändes alltså inte. MEN det var bland det smärtsammaste jag varit med om, höll på att kräkas, fick massor med sprutor och tyckte det var hemskt. Sedan har jag även läst lite om att det inte är lämpligt när man har en avvikande form på livmodern vilket jag ju har.

Sedan kommer det ju till det här med att jag måste vara ensam. När jag gjorde det med Tindra i magen var hennes pappa med, ( såklart) men nu måste man komma ensam. Trodde man kunde få ha med partner på ett sådant ingrepp men NEJ. Detta gör mig ännu mer kluven. Vill faktiskt inte gå igenom det själv. Det finns dessutom små risker med att göra detta och kan då behöva göra akut snitt på plats. Denna risken är liten men ändå. Vill ha med Gabbe ifall att något skulle ske.

 

Som jag känner nu är att ligger Juvelia med huvudet neråt blir det vaginalt och ligger hon med rumpan ner så blir det kejsarsnitt. Då kommer jag nog hoppa över vändingsxförsöket..

Så svårt, någon mer erfarenheter? Berätta gärna hur ni skulle göra, på ett trevligt sätt i kommentarerna.

 

Här nedan kommer magiska bilder tagna av duktiga Maria Lager igen! Hon fångar alltid mig i sådan power! Känner mig så kvinnlig på hennes bilder! Klänningen kommer ifrån Esther Franke 

 

Puss och kram på er
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Jag följer Asabea Britton på Instagram. Hon är barnmorska och tipsade om ”spinning babies”. (Aktiv baby). Det är olika övningar som kan hjälpa barnet att vända sig om det ligger i säte. Asabea har en lång story under hennes höjdpunkter på hennes Instagram om just spinning baby.

    1. Linn Andersson

      Åh ja, men eftersom jag är så liten i vikten och storleken samt redan gjort ett snitt rekommenderar de inte sätesförlossning för mig❤️

  2. Sofie

    Kolla asabea (Instagram) hon har övningar om hur man kan försöka vända bebisen själv hemma. ❤️

  3. Hanna

    Så fina gravidbilder och klänningen var ju så snygg ? Min första graviditetet tog vi gravidbilder men nu andra gången så blev det inte av tyvärr.

  4. Elin

    Jag tycker du ska lyssna till din oro och rädsla inför att få gå igenom den smärtan ännu en gång, och nu också utan din sambo vid din sida som stöd. Jag tycker du skall undvika denna stressade situation, som också har massa risker med sig. Huvudsaken är att bebis och du mår bra, oavsett hur du föder henne ?

  5. Johanna

    Gjorde vändningsförsök på äldsta dottern, som lyckades! Tyckte absolut inte det gjorde ont alls, däremot va det ju lite konstigt när de tröck så dant på magen att den ändrade form för en stund. Men det jag tyckte va läskigast va brikanylen man får för att livmodern ska slappna av, den gav mig världens hjärtklappning, men de va snabbt över ? slappna bara av sä går det bra! när jag väntade min yngsta dotter så låg även hon i säte ock vi skulle göra ett vändningsförsök även på henne i v 37 nånstans. Vi fick tid dagen efter, men busungen hade vänt sig själv under natten så vändningsförsöket behövdes aldrig göras.. lycka till vilket beslut du än tar ?

  6. A

    Jag skulle vilja säga som såhär: du kommer att föda vaginalt. Ligger hon med huvudet ner är det inte troligt att hon vänder om. Det är svårare att vända om i en hjärtformad livmoder och ligger hon med huvudet ner nu kan du räkna med vaginal förlossning.

  7. Madeleine

    Kan du inte försöka föda vaginalt trots säte då?
    Nu vet jag inte hur det är där du bor men där jag bor får pappor inte följa med på snitt. Då hade jag gjort allt för vaginal födsel.

  8. Camilla

    Hej, jag fick själv gå igenom ett vändningsförsök fem veckor innan jag var beräknad. Vill egentligen inte men blev övertalad. Under vändningsförsök så hände något med min moderkaka samt att navelsträngen lossna en bit från moderkakan. Inget som upptäckte då dem säger att det allt är säkert. Gick över tiden med en dag och den dagen så kände jag inte min dotter på hela dagen. Åkte in på kvällen för kontroll och besöket sluta med urakut kejsarsnitt. Min dotter föddes med blodvärde 59 vilket är nära döden. Navelsträngen hade lossnat och satt bara fast med en liten bit. Min dotter hade pumpat ut blod men fick aldrig något tillbaka. Hon fick blod för att överleva när hon kom ut. Vändning är ett stort ingrepp mer än läkare kan förstå och det kunde kosta min dotters liv. Idag så skulle jag säga nej till vändning 100% och skulle aldrig rekommendera detta för någon. Så lyssna på ditt hjärta och magkänsla och stå på dig. Dem kan inte neka ett nej! / Camilla

    1. Emma

      Camilla, så onödigt att oroa en gravid ung tjej så! Det sista hon behöver höra är skräckhistorier. Hb 59 är inte alls ”nära döden” och vi i sjukvården uttrycker oss absolut inte på det sättet även om det skulle ha varit det! Dubehöver inte rekommendera någonting, det kan vi låta läkaren göra.

  9. Siri

    Jag hade vägrat vändningsförsök och valt planerat snitt:) Födde mitt barn med planerat snit

    T och det kändes superbra! Lycka till!

  10. Maria

    Hej!
    Du har reflekterat kring detta ordentlig va det verkar i din text, du skriver om smärtan du var med om sist, om rädslan med vändningsförsöket med att gå igenom det ensam o oron för om det inte skulle gå vägen. Du skriver att du läst att det inte är bra att vända om man har en annan form på livmodern. Jag skulle råda dig att diskutera detta med din barnmorska eller den läkare som isf ska göra vändningsförsöket. Känner du dig inte lugnad efter att ha lyft dina tankar med dem, verkar det som att du redan nu har svaret klart för dig, du vill inte göra vändningsförsöket om det för dig inte känns som rätt beslut, du bör lyssna till det då tycker jag, gör inget du mår dåligt av

  11. Camilla

    Jag hade nog hoppat över ett vändningsförsök och siktat in mig på kejsarsnitt. Förstår din oro om att vara själv på det sk vändn. f . Jag har själv gjort två kejsarsnitt.

  12. Camilla

    Jag hade nog hoppat över ett vändningsförsök och siktat in mig på kejsarsnitt. Förstår din oro om att vara själv på det sk vändn. f . Jag har själv gjort två kejsarsnitt själv.

  13. Anonym

    Jag gjorde ett vändningsförsök som misslyckades. Tyckte också att det gjorde fruktansvärt ont men skulle göra om det igen, utan att tveka. Jag ville gärna föda vaginalt så fick tid för en röntgen av bäcken (för att se om jag kunde föda i säte). På röntgen visade det sig att bebis hade vänt på sig och låg med huvudet ner. Helt övertygad om att läkarnas puttande och knuffande på magen satte lite fart på killen i magen så att han vände sig rätt ändå. Lycka till, hur du än väljer att göra så kommer det bli bra! Men jag tycker att du ska ge det en chans. Att föda barn vaginalt är det absolut häftigaste som hänt mig och det smärtsamma vändningsförsöket var vart det.

  14. Karolina

    Jag blev erbjuden vändingsförsök med andra barnet och valde att neka det. (första barnet fött med akut snitt) Jag hade dels väldigt smärtsam foglossning och hade svårt att ens ligga ner för att göra ultraljudet så ett vändingsförsök kändes omöjligt. Sen va min förstfödda vägde min första 4,8 kg och fastnade och jag kände att jag inte ville chansa på det. Första barnet kom ut Bf+3. Lillasyster tog dom ut en vecka innan BF och hon vägde redan 4,7kg så jag är tacksam att jag gick på magkänslan och körde på snitt istället för att försöka vända och föda vaginalt.

  15. Elin

    Jag gjorde vändning med båda mina barn, med den sista blev jag igångsatt direkt efter vändningen.
    Första vändningen var hemsk, men andra va lättare. Visste liksom vad som skulle komma och jag var beredd på ett annat sätt. Så glad att jag gjorde vändningen istället för snitt med andra barnet!

  16. My

    Jag känner att vill du pröva föda vaginalt så kan det va värt att försöka göra ett vändningsförsök för det kan ju lyckas denna gång! Men sen spelar det ju absolut ingen roll hur du föder så länge både du och lillsessan mår bra ❤️

  17. Åsa

    Jag gjorde vändningsförsök med min lilla kille och han låg så i nästan ett dygn den låg han i säte igen. Jag skulle aldrig göra om de de va de värsta jag varit med om. ?☹️

  18. Mj91

    Jag gjorde ett vändningförsök med min nummer 2 i v 39+2 för min lille prins hade lyckats vända sig och jag hade sagt att jag aldrig skulle göra de just för jag var rädd för smärtan av de men de gick så bra och lyckades och 1 dag efter kom min lille kille på självaste julafton ?

  19. Johanna

    Jag som har avvikande livmoder själv hade INTE gjort det. Men som andra har skrivit, lyssna på din magkänsla ?

  20. Pernilla

    Skippa vändningsförsök om hon ligger i säte.
    Bespara dig den smärtan och stressen. Lycka till med allt oavsett om det blir kjesarsnitt eller vaginal förlossning.

  21. Therese Niemi

    Hej! Gå efter din egen känsla, och de är ju inte bara med ett vändningsförsök. MEN jag har också gjort ett, fruktansvärt otäckt, men det Lyckades! Hon va lite halv seg att vända sig, men med mycket om och men. Den känslan av att de lyckades, va så obeskrivlig! Som sen blev en bra vaginal förlossning. Jag förstår dig att du som har provat de en gång, gå igenom de själv. Men jag som hade en lyckad sådan skulle göra om de. Summasumarum, gå efter vad du själv tycker. Jag har bara positivt, trots de absolut va otäckt!

  22. Camilla Eriksson

    Hej ?☀️Jag tycker att du ska gå efter DIN magkänsla. Du ska ju må bra, det ska ju vara en i möjligaste mån positiv upplevelse att få barn??lycka till ?

  23. Camilla Eriksson

    Jag tycker att du ska gå efter DIN magkänsla. Du ska ju må bra, det ska ju vara en i möjligaste mån positiv upplevelse att få barn??lycka till ?

  24. Emma

    Min förlossning blev också akut snitt pga sätesläge. Gjorde vändningsförsök som inte lyckades, tyckte det var obehagligt men gjorde absolut inte ont. Och hade för smalt bäckenmått för att få föda i säte så fick tid för planerat snitt. Dock gick vattnet hemma 1 vecka innan det planerade snittet och värkarna kom igång ganska snabbt efter det. Blev därför ett akut snitt istället. är dock glad för det då jag var väldigt ledsen över att inte få föda vaginalt, men nu fick jag i alla fall uppleva när vattnet gick och hur värkarna kändes i början. Och det var aldrig akut på så sätt att det var någon fara för mig eller bebis. Akuta snitt på sjukhuset där jag bor görs också på förlossningen istället för på operation och vi fick vara tillsammans hela tiden även efteråt. Till skillnad från planerade snitt som görs på operation och man får ligga ensam på uppvaket efter medan man och bebis får gå vidare till BB.

    Nu är jag gravid i vecka 26 och hoppas denna bebis lägger sig på rätt håll, vill verkligen få vara med om en vaginal förlossning. Om jag skulle bli erbjuden vändningsförsök denna gång skulle jag nog ändå tacka ja då jag så gärna vill uppleva en ”riktig” förlossning.

  25. Lova

    Jag personligen skulle inte förslag med vändning om du måste va själv. Men de är helt ditt val. Men om du inte känner för att försöka är de helt klart okej! Kejsarsnitt vet du hur de går och du slipper uppleva smärtan. Mitt förslag är som sagt att strunta i de. ❤

  26. Linda Källberg

    Hej finis! Vad underbart att allt såg bra ut. Jag tänkte att jag skulle dela med mig utav mitt vändningsförsök som jag gjorde med barn nr2. Fick också sprutor strax innan där, men det var inte det som var det värsta tycker jag. Det var smärtan utav hur dom tog i magen och bebisen. Det gjorde såå ont! Första gången följde bebisen inte med runt, men då sa doktorn att nu tar vi om med bättre grepp (han tyckte att det borde gå då jag var så liten). Och visst han lyckades vända bebisen. Men fy bubblan vad ont det gjorde och vad öm jag var efteråt. Det var riktigt obehagligt.

    Nu väntar vi vårt tredje barn V.21 nu och har funderingar kring detta. Hur jag ska tänka om hon ligger i säte. Vågar jag, är det värt det? Jag vet faktiskt inte. Vill ju helst slippa snitt pga smärtan efteråt och att jag vill vara med om en sista riktiga förlossningsupplevelse. Det är så mäktigt!

    Kanske jag ber dom prova vända henne om hin ligger i säte men minsta lilla jag känner obehag vill jag avbryta.
    Kan tillägga att sonen jag gjorde vändningsförsök med kom 1 vecka med vatten gång efter vändningsförsök så han kom 2 1/2 vecka före bf.

    Hur tänker du? ❤️

  27. Zaneta

    Om jag ska va ärlig så hade jag skippar vändningsförsöket…. Du har redan gjort det en gång, du vet hur det går till, så du har redan den erfarenheten, du borde lyssna på din magkänsla. Även om jag har aldrig gjort det, så skulle jag inte heller utsätta mig för det. Jag är som du, väldigt smal och när jag redan vet att bara 50% av vändningsförsök lyckas och bara 1/4 del av de föds vaginalt, så är det inget som skulle övertyga mig att gå med då det helt ärligt

  28. Alexandra

    Men asså dina gravidbilder!!! Så avis på dig som är så fin och fått så fina gravidbilder!??
    Ha en underbar dag Linn! ❤️

stats