Tiingelinn – Linn Andersson

Min kropp 2 veckor efter att Juvelia fötts

Hej finisar!

LÄS INTE OM DU LÄTT JÄMFÖR DIG SJÄLV MED ANDRA NÄR DET GÄLLER KROPP OCH ÅTERHÄMTING EFTER EN FÖRLOSSNING 

 

 

Här kommer ett inlägg angående gravid kroppen och återhämtningen. Det är ett känsligt ämne då man som kvinna lätt jämför sig med varandra vilket är så himla tråkigt. Jag själv är ju en av dem med. MEN denhär gången försöker jag att bara njuta och tänka att min kropp är min kropp och bra precis som den är.

Jag gjorde ju kejsarsnitt med Tindra och då fick jag höra att återhämtningen var så otroligt snabb när man föder vaginalt i jämförelse med kejsarsnitt. Det stämmer ju delvis beroende på vad man syftar på.

Jag hade gått ner till en lägre vikt än min ursprungsvikt efter 2 veckor när jag gjort snittet och kom i mina vanliga jeans osv efter 2 veckor. Däremot hade jag ont av snittet länge! Tror det tog över en månad innan jag kunde skratta utan att ha ont! Det var ju hemskt, att behöva undvika att skratta! Sedan fick man inte bära saker på 3 månader som var tyngre än sitt barn och lästiden för ärret var ju såklart längre.

Däremot känner jag mig lite ” lurad” nu efter en vaginal förlossning. Vad det gäller magen och vikten är det ungefär samma. Den drog ihop sig jättesnabbt på mig. Bilderna här i inlägget är min kropp prick 14 dagar efter förlossningen. Vikten har jag inte koll på denhär gången då vi inte har någon våg och det känns väldigt skönt! Såg inte ut så innan jag födde barn men har verkligen gått fort för gravid magen att försvinna. Sedan är det ju lös hud och sånt men herregud det tar 9 månader att växa och bli så stor så då tar det ju minst 9 månader att gå tillbaka tänker jag!

Men till att jag känner mig lurad. Alla har som sagt sagt att man återhämtar sig fortare efteråt men allt är nog väldigt olika för olika individer precis som hur olika det är att gå ner sina gravid kilon osv.

Har vänner och även sett på sociala medier att folk varit ute och sprungit 4 dagar efter förlossningen, gått på Gröna lund dagen efter de fött osv! Tänkte att så kommer det vara för mig med men nej! Känns som att det  var så för alla! Men det är ju ingen som lägger ut på sin Instagram att de ligger hemma äter chips och har jätteont i snippis! Influensers kanske vågar men inte speciellt många privat personer.

Dagen efter jag fött fick jag kateter för jag inte kunde kissa! Det var hemskt! Låg på BB och grät! Hade panik vad som var fel men tydligen var det väldigt vanligt. Dunder katetern sved som tusan för så fort jag rörde mig så nuddade slangen mina bristningar i snippis!

Jag fick sy några få stygn fick en första grads bristning vilket enligt min barnmorska var ingeting och något allt förstföderskor får ( räknas som förstföderska eftersom min första kom med snitt) . 95% får tydligen någon bristning. Det hade jag ingen aning om! Men när man tänker efter är det inte konstigt med tanke på att man pressar ut ett stort barn.

Mina bristningar var iaf precis intill urinblåsan så det gjorde så sjukt ont när något kom emot! Fick ta bort katetern dygn 2 och då kunde jag kissa igen. Gjorde dock så otroligt sjukt ont att kissa i a 1,5 vecka! Grät när jag satte mig och kissade. Fick tips att kissa med duschen rinnandes med varmt vatten men hjälpte inte speciellt ,mycket..

I nästan prick 2 veckor hade jag ont av att bara sitta ner och problem med att bajsa. Gjorde så ont att ta i! Men på dag  14 vände det verkligen. Nu är vi inne på dag 17 och nu är allt så mycket bättre! Stygnen har till och med ramlat bort på mig såg jag.

För mig var det i alla fall väldigt jobbigt med snippisen! Jag oroade absolut inte gå långt, jag hade så ont av att åka bil, värkte i hela underlivet av att sitta i bilen. Nej gud den återhämtningen tog sin lilla tid för mig.

Vad det gäller avslaget så hade jag sådan förlossningsbinda i 3 dagar. Sedan hade jag nattbinda 2 dagar och sedan vanlig binda tills det gått en vecka! Efter det har jag kört med trosskydd och gör än! Nu börjar det dock verkligen avta. Är en liten droppe som kommer liksom så har verkligen inte blött mycket. Men haft väldigt ont.

Denhär gången fick jag även bristningar som ni ser! Blev så himla ledsen först men sedan tänkte jag till igen och liksom VARFÖR tusan ska jag vara ledsen för små röda tiger ränder på magen för? Jag har ett ärr efter Tindras kejsarsnitt jag aldrig skämts för! Är verkligen stolt och lika stolt är jag nu över bristningarna! Herregud jag har burit 2 stycken barn och gått igenom 2 så olika förlossningar man kan tänka sig.

Ärret och bristningarna är verkligen mina barns födelse tatueringar! En för Juvelia och en för Tindra. Gabriel har tatuerat in Juvelia på armen. Jag har mina ” tatueringar” som barnen skapat själva genom att komma till mig. Så stolt. Är verkligen stolt på riktigt! Varför ses bristningar som något ” fult” förstår inte!

Man borde verkligen vara glad och stolt över sina kroppar efter en graviditet.

Jag känner mig så himla nöjd över mig själv! Till nästa graviditet så ska jag ta med mig att inte ha förväntningar på att vara återställd dagen efter förlossningen och inte bli ledsen om bristningar dyker upp.

 

 

Puss och kram på er

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Svesa

    Kan bara hålla med om att du verkar haft en snabb återhämtning. Bra att du tar upp detta och tråkigt att du inte fått info innan. Avslaget håller normalt på i 6-8 veckor. Och att känna av underlivet i två veckor är nog snarare regel än undantag.
    Jag tror att man kanske inte tänker på alla dem som INTE är på grönan dagen efter förlossningen. De finns säkert de som klarar det utan att lida, men även dom som väljer att göra det trots smärta.

    Det talas alldeles för lite om skador efter förlossning. Grad 2 bristningar, som alltså innebär muskelskador, drabbar 80% av förstföderskor. Med andra ord kan man i princip räkna med att få en skada.

    Själv gick jag min första promenad efter två veckor. Ner till brevlådan 100 meter bort.

    Man kan nog räkna med ett år innan man känner sig återställd. Många går med avförings och urinläckage hela livet utan att få hjälp eftersom eftervården i sverige suger (kolla gärna #alltserfintut)

    1. Linn Andersson

      Verkligen så sant! Mår mycket bättre nu och har slutat blöda efter 3 veckor men har fortfarande lite ont då och då. Tråkigt att ingen nämner komplikationerna efter. Lättare om man varit inställd på det från början som du skrev. Kram

  2. Sara J

    Sen kommer nästa överraskning, det är inte bara snippans utsida som ändras, även insidan. Det märker ju båda sedan när det är dags…

      1. Sia

        Känner att jag vill lugna dig lite här nu… Eller kanske inte lugna då men.
        Det är absolut så att det kan kännas annorlunda. Det kan mycket väl vara så att det gör ont för dig. MEN få inte panik. Gör det ont så AVBRYT. När du ammar kan du exempelvis ha torra slemhinnor, kan då behövas glidmedel eller smörja med kräm som jag inte minns mamnet på.
        Du kan även ha ärrvävnad inuti. Detta ger sig med tiden, men kan vara så att man kan underlätta läkningen av ärrvävnaden genom att själv massera ärren med olja för att mjuka upp.
        Vi testade penetrerande sex efter tre månader. Det gick inte. Jag hade för
        Mycket ärrvävnad helt enkelt.
        Efter 6 månader var det inga som helst problem längre. Då hade jag själv ”behandlat” ärrvävnaden på det sätt jag beskrivit här.
        Jag fick dock skada av 3e graden ocj hade troligtvis mer ärrvävnad än vad du har (du kanske inte kommer känna av det alls om du har tur). Men ett enda ärr kan ju göra svinont ändå.

        Så som sagt. Stressa inte. Ha inte sex om det gör ont.
        Nu när jag läkt är vårat sexliv BÄTTRE än innan. Många upplever dock att de känner sig ”stora”. Så är det för mig med. Men sexlivet är som sagt ändå bättre.

        Utöver detta vill jag bara ge dig råd gällande knipövningar. Det är superbra, MEN man bör inte knipa för mycket. 3 gånger 10 repetioner per dag är tillräckligt och det är av stor vikt att slappna av mellan knipen. Avslappningen är precis lika viktigt! Du riskerar annars en överspänd bäckenbotten som kan ge både smärta och urinläckage (kolla gärna instagramkontot @heltunderliv för hjälp med avslappningsövningar)

  3. Sandra wiberg Jepperson

    Tack så mycket fina Linn att du är så öppen och ärlig det krävs så mycket mod att göra ❤️ Du är min inspiration❤️ Jag är gravid med mitt första barn och har varit väldigt tufft. Och det känns så skönt att du är så ärlig om allt då känner man sig inte ensam ?❤️ För känns som alla säger att det är så enkelt att föda och att de återhämtar sig direkt. Så känns skönt att någon är ärlig ?❤️ Din instagram och blogg gör min dag!

    1. Linn Andersson

      Tusen tack! Blir så glad av fin fina kommentar! Tråkigt att du med har en kämpig graviditet. Kämpa på när man har sin lilla på bröstet är allt värt det. Stort lycka till! Kram❤️

  4. Hanna

    Hade hört raka motsatsen innan jag födde barn. Motsatt till det du skriver tycker jag att du hade en snabb återhämtning i förhållande till andra mammor jag pratat med. Trodde det var vanligare att ha ont och blöda i upp till 6 veckor? Men jag kan ha fel. Kanske beror det på vilket forum man är i. Jag har väldigt ärliga och frispråkig vänner. Jag själv blödde 4 veckor, stygnen gjorde ont lika länge och orkade inte gå mer än en kilometer pga smärtan trots att jag innan graviditeten och fram till vecka 32 tränade 6 dagar i veckan. Tycker det är bra att du tar upp detta, nämner bristningar och avslag som annars kanske inte nämns alls istället.

  5. Maria

    Du är så vacker och det är så bra att skriva om verkligheten inte att gå på grönalund efter förlossningen för det är inte verkligheten för majoriteten. Jag är nu gravid med vårt första barn, tidigt men min syster fick barn i december 19 och hade svårt att gå/sitta och röra sig i 3-4 månader.

  6. Emma

    Tycker det låter som en väldigt snabb återhämtning, sprack andra graden med första barnet och doktorn fick sy i nästan en timme. Men veckorna efter, alltså typ 2 månader gjorde det så otroligt ont att sitta eller stå. Och har nog blött mycket 6 veckor efter förlossningar ?
    Tröst är dock att jag har spruckit och haft mindre ont efter varje barn ?

  7. Jennie

    Jag hade också riktigt ont i underlivet efter min första förlossning. Kunde knappt sitta, kissa eller bajsa. Blev så förstoppad då det lixom låste sig mentalt för det gjorde så ont. Förlossning nummer 2 + 3 gick så mycket bättre. Jag behövde inte ens sy. Jag gick en promenad bara 2-3 dagar efter min sista förlossningen. Dessutom var jag supernoga med att ta laxermedel för att inte bli förstoppad. Första barnet kanske banade vägen om inte annat så mentalt ??‍♀️
    Men om du fick välja hur du skulle föda om du fick ett barn till, skulle du då välja att föda vaginalt eller med kejsarsnitt?

  8. Ramona

    Håller med dig helt! Man får höra så mycket ”bra” om tiden efter en förlossning att kroppen gör allt. Men fick inte höra någonting om dessa hemska eftervärkar som var värre öv att föda barn, hur ont stygnen skulle göra efter, hur jobbigt det är när amningen inte funkar… jag mådde skit efter förlossningen. Jag hade så ONT!!! Fick sitta bredbent som en jag inte vet vad! De gjorde så ont att komma emot stygnen, de bara strålade i hela snippis. Fy! Men du är grym som är så öppen.. de var jag med och AR de nu efter en förlossning. Frågar folk vad jag tyckte då säger jag allt! Kram

  9. Alice

    Så fin du är! Skönt att det känns bättre. Om,om,om du känner dig bekväm med att berätta om samliv efter förlossning får du gärna göra det. I mitt huvud känns det som att folk är pang på rödbetan bara någon vecka efter förlossningen. För mig har det tagit flera månader innan det ens varit på tal. Vore intressant att höra hur det fungerar för andra. Jag kan inte förstå de som klarar av att ha det 6-8 veckor efter förlossningen vilket är normalt, enligt Google.

  10. Madeleine

    Beundrar dig så mycket över din ärlighet ! Både i bloggen och på Instagram ? sån fantastisk förebild är du. Efter min första förlossning tog det lång tid att återhämta mig. Fattade inte att det skulle göra så ont att kissa tex som du beskriver men även ont i bäckenet och ryggen så kan knappt orkar gå! Gick efter fyra månader till en fysioterapeut som då förklarade för mig att det tar i genomsnitt 2,5 år innan kroppen är läkt efter en förlossning (dvs helt läkt och man återfår sin styrka osv). Kändes så skönt när han sa det att ta det lugnt det var bara fyra månader sedan du födde barn ? vi är riktiga fighters som klarar att föda barn och sedan återhämta oss men det tar tid ?

  11. Du

    Bra inlägg! Tycker det är super att du berör återhämtning efter vaginal förlossning.
    Grad 1 innebär bara ytliga bristningar. Grad 2 (som 80% får) innebär skador på muskler.
    Så ja. Man kan räkna med att gå sönder tyvärr. Och det är för jävligt att det inte informeras om detta innan.
    Två veckor återhämtning efter vaginal förlossning skulle jag vilja påstå är standard. Så är det för många men man kanske låter bli att prata om det. Därför är det superbra att du gör det!

    Många lider av sina skador efter förlossning hela livet. Kolla #alltserfintut och det är supertrior att vaginal förlossning målas upp som mycket lättare än snitt. Även om snitt på många sätt kan ge svårare komplikationer.

stats