Tiingelinn – Linn Andersson

Kolik

Hej finisar!

I måndags fick jag komma på en extra kontroll på BVC för lillan har så ont i magen på kvällar och nätter. Det är fruktansvärt. Hon får små tårar när hon skriker och gör så ont i mitt mamma-hjärta! Hon är så himla liten liksom. Snyft, lilla tjejen!

Det var så skönt med besöket för Juvelia har kräkts ganska mycket så var orolig att hon gått ner i vikt men det hade hon absolut inte. 3800 gram och 51 cm lång. Ökat på mycket sedan hon föddes då hon låg på 3200 och var 49 cm. Har bara gått lite mer än 3 veckor.

 

Fick veta att all typ av magproblem hon bebisar som inte är något annat, tillexempel mjölkprotein allergi eller liknande går under namnet ” kolik” vilket lillan har. Precis som sin storasyster.

 

Mina bästa tips just nu för fler med kolik bebisar är ::

Sov när bebisen sover
Vagga i famnen
Kör barnvagnen över en tröskel
Amma
Spädbarnsmassage
Pysventil
Minifom
Sempers magdroppar
Napp

Det är vad vi testar oss fram med.

 

Ha räven beställt öronproppar till mig och Gabbe. Gabbe måste sova som ska upp tidigt till sitt jobb och köra bil 5 mil varje morgon. Jag sover inte med mina utan sätter i dem medan jag tröstar Juvelia. Det tar bort topparna av skriket vilket gör mig mintre stressad. Man blir så stressad av barnskrik och det kan bebisarna känna av. Tar alltid ur mina när hon väl somnar då jag vill höra hennes små andetag för att själv kunna sova.

 

Hon trivs bäst av att ligga på mage på någon av oss. Blir väl varmt mot magen och lite tryck mot den när hon har ont. Önskar verkligen min lilla dotter kunde slippa ha ont! Tindra led av samma sak som nyfödd. Skillnaden då var att jag inte kunde sova på dagen för vi spelade in unga mammor. Herregud alltså.

Här kommer fler fina foton tagna av Memories by Julia!

Puss och kram!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Angie

  Mina två flickor hade också kolik som bebisar så vet hur jobbigt det är. Den äldsta hade nästan dygnet runt och den mellersta mot kvällen så när sonen föddes och hans mage också började krångla mot kvällen blev jag så ledsen för hans skull ifall det var kolik ännu en gång men så kom jag över nån artikel där det stod om kolsyra som kan få känsliga bebisar att reagera så jag gav det ett försök och slutade helt med kolsyra och kan säga att det märktes direkt på sonens mage. Han fick inte längre magknip på kvällarna och blev som en helt annan bebis, när jag testade dricka ett halvt glas läsk så fick han magknip på kvällen direkt.. så ifall du dricker kolsyra om dagarna är det värt ett försök:) fick hålla mig borta från kolsyran 6 månader då reagerade han inte längre på det 🙂

 2. Johanna P

  Kan varmt rekommendera akupunktur för logiken…det var GULD värt och redan efter andra behandlingen blev det bättre….heeeeelt underbart och inget farligt

 3. Helle

  Har inte vart med om kolik själv men har läst att andra blivit hjälpta utav att ge bebis akupunktur och att det verkligen har hjälpt. Tips bara. 🙂

 4. Malin

  Usch jag lider verkligen med er! Vår lilla kille hade inte kolik men OJ vilken magknip han hade när han var nyfödd. Han var inte så otröstlig som barn med kolik är dock. Vi fick några mag-massage övningar av BVC som verkade lindra lite också. De kallades typ solen och månen och något jag tyvärr inte kommer ihåg. Det går säkert att googla om ni inte har testat och är intresserade! Lycka till och hoppas hon mår bättre snart!

 5. Sara

  Tipsar också om att bära! Min son hade kolik och jag bar honom i bärsele/bärsjal nästan konstant de fösta 3-4 månaderna. Inte nog med att det är mysigt, man får en fin anknytning till sitt barn när man är så nära varandra. Finns otroligt många varianter av bärsjalar och bärselar och det går att bära f.r.o.m att barnet är nyfödd. Var bara noga med att köpa en som är ergonomisk! Jag köpte min härifrån https://fidella.org/en/baby-wrap-portal. Jättesmidigt så man kan göra annat medan man vaggar barnet liksom och även ha när man är i affärer eller ute på promenad. Verkligen tips!!

  1. Sia

   Vill bara hålla med!
   Vårat barn hade inte kolik men gick inte att lägga ner en sekund (sov på mig på natten i många månader). Dagtid var sele och trikåsjal verkligen räddningen!
   Linn. Kolla in coracors trikåsjalar. De är superbra , inte alls svårt att lära sig att knyta och finns i många fina mönster. Man behöver inte knyta varje gång utan kan ta upp och stoppa ner bebis som man vill så länge man har sjalen knuten på sig.
   Går även att amma i sjal och sele vilket kan underlätta om man samtidig behöver engagera sig i ett större barn.

   Ett barn som sitter i ergonomisk sele eller sjal sitter dessutom i gridpossition vilket lär underlätta med magen.

   Jag tipsade förut om babyopottning. Vill ni inte försöka med detta finns ett fullgott alternativ. Behåll blöjan på men håll juvelia i grodposotin när han skall bajsa. Vi är anpassade för att sitta på huk. Så att hålla barnet i grodposition kan verkligen vara underlättande för barnet

 6. kajsa

  Hej Linn
  Jag undrar om du kanske kan läsa igenom dina inlägg mer noggrant till nästa gång innan du publicerar. För det kan bli lite svårt och läsa din text när det är felstavningar osv. Menar inget illa utan bara påminna dig, du kanske inte tänkt på det.

  Juvelia är söt verkligen. <3

  1. MB

   Är du på riktigt??
   Hon är nybliven 2-barns mamma till en nyfödd med kolik. Hon får knappt sova o till skillnad från de flesta andra så jobbar hon trots detta o du har mage att klaga på hennes stavning? Ja bloggande o instagram ÄR hennes JOBB!
   Dessutom så är alla normalfuntade hjärnor såpass smarta att även om ordet är skrivet med endast konsonanter så kan hjärnan tolka det!
   Skärp dig!

   1. Linn Andersson

    Tack för du backar upp mig! Sover knappt alls och är dessutom dyslektiker. Blir så ledsen att folk ska vara elaka. Är svårt att ens hinna med inlägg. Ibland blir det stavfel. Tack fina du❤️

  2. Sia

   Har själv inte reflekterat över stavfel och bryr mig inte.
   Men vill komma med ett förslag till Linn om detta är något hon bryr sig om. Kanske går det att skriva i typ Word först, med rättstavningsprogram, så är stavfelen svåra att missa. Men kanske inte fungerar att klippa ut och klistra in i bloggens skrivfunktion?

   Själv tycker jag dock inte att eventuella stavfel stör

  3. Katie

   Jag förstår vad du menar Kajsa. Texten där det står om magproblem hänger jag inte med på alls. Vet inte om det är jag som är trött eller om det bara har blivit lite tokigt ❤️
   Jag tänker att Linn om någon är trött och då kan det bli lite fel ❤️

   1. Sia

    Det står hon istället för hos.
    Det Linn fått veta är alltså att alla typer av magproblem som inte beror på något annat, såsom exempelvis mjölkallergi, hos bebisar är kolik.

 7. Maria

  Bära hjälpte för mig kunde lägga ner min första mellan 02-05 sen igång igen nummer två ca 2 h per dygn gick det o lägga ner annars bara bära o bära då sov dom. Vi hade bra support den tiden för lägga sig två h per dygn i flera månader hade ja inte orkat. Men vilken lycka när det går över sen.

 8. Sia

  Så skönt att hon går upp i vikt som hon ska! Hoppas hon får blir bättre i sin mage.
  Har ni testat babypottning? Det är ett väldigt effektivt sätt för att få bort gaser ur magen på bebis

stats