Tiingelinn – Linn Andersson

Den stora guiden med tips på aktiviteter och restauranger i Örebro

Hej på er!

Får dagligen frågor från folk som ska besöka Örebro om aktiviteter de kan hitta på här, restauranger som är bra, hotell jag kan rekommendera och så vidare. Vill alltid ge ett långt utförligt svar som hela detta blogginlägg men hinner ju inte sitta och skriva det tyvärr, så har blivit att jag tipsar om en grej eller inte svarar alls för jag tänker att jag måste skriva med allt och jag ska göra det senare, men sedan kommer livet emellan.

Men nu kommer ett sammanställt inlägg med aktiviteter och matplatser i och runt om Örebro främst på sommaren.

Ni som bor i Örebro kanske med blir inspirerade, och har ni fler tips så kommentera så fyller vi på listan!

 

Bästa aktiviteterna :

 

Wadköping

Det är gamla Örebro som består av gamla bevarade hus med små bodar du kan gå in i. Både en gammeldags godisbutik, tänk er som i Pippi Långstrump filmerna med små glasburkar och tablettaskar i gammeldags utseende, knäck klubbor osv. Men även en bod med massor av vackra kristaller, stenar, Bukowski nallar och annat.

Det finns en restaurang där som heter Gamla Örebro där de har riktigt god och vällagad mat. Har ätit både fisk, soppa på jordärtskocka, wallenbergare och räksallad, allt det har varit väldigt gott.

Sedan har de tvåfärgad mjukglass, glass från Götlunda och även ett stenugns bageri med jättegott bröd och fika. Allt i gammeldags anda.

För barnen finns lekladan ( helt gratis) där finns det saker så du kan leka affär och en liten lagård med stora hästar, kossor och andra djur du kan leka att du tar hand om, borsta svansen på, rida på och så vidare. Du kan även fiska med magnet-fiskespön utanför ladan där det finns en liten låtsas damm med en brygga.

Det ordnas ofta aktivteter där för barnen med. Som att leta upp alla djuren som är utspridda över området, tipspromenader och ibland olika pyssel.

Det går ofta runt folk som jobbar där utklädda i dåtidens kläder.

Om ni kikar in på hemsidan kan ni även se när de har sina olika teatrar i teaterladan. Finns både speciella för barn och för vuxna.

Även andra aktiviteter som marknader, ponnyridning, häst och vagn mfl saker. Titta på hemsidan.

 

Stadsparken : 

En park med massor av vackra blommor, främst rosor mitt i Örebro. Där ligger även stadsträdgården som är ett fik och restaurang med väldigt gott fika. Hembakat såklart. Gillar även deras pizzor på surdegsbotten samt deras scampi-sallad. Det är ett växthus man sitter och äter i, men de har även en fin trädgård att sitta i på sommaren, finns både med och utan tak så valmöjligheterna är stora.

Det ligger även en stor lekpark där som barnen kan leka i.

Vårt favorit glasscafé Icecream and coffe ligger även där längst ån. Är väldigt vackert, går en å längst med hela vägen bort till Wadköping, de angränsar liksom i varandra.

Från stadsparken kan man sedan ta en liten roddbåt över till barnens ö eller Stora holmen som det med kallas. Båtturen tar 5-10 minuter ungefär och går varje hel och halvtimme från 10:00-18:00 11 juni till 14 augusti. Det är gratis att åka över.

 

Stora holmen / Barnens ö 

Hit kan du ta dig både med roddbåten via stadsparken eller genom att parkera bilen borta vid sjukhuset och gå över.

Här ute finns massor av aktiviteter för barn som jag radar upp nedan:

Lille putte-tåget:  Så mysigt detta åkte jag när jag var liten. Det är ett litet tåg som går runt ön du kan åka med i som vuxen med dina barn. Det tar ca 15 minuter att åka runt och det går varje hel och halvtimme 10:30-17:30 under sommarlovet. Det kostar 30 kr att åka.

Trampbilar :Trampbilar för barn åldern 3-12 år.  Här får man åka runt i lilla ministaden med trafikljus, bensinmack osv. Kostar 30 kr.

Pippis karusell : Karusellen som var med i Pippi Långstrump filmen står nu mera på Stora holmen. Den går med en gång i halvtimmen och kostar 25 kr att åka.

Får: Det finns en liten hage man får gå in i och klappa små får i. Detta kostar ingeting.

Lekpark och vattenbana : Det finns en ny fin lekpark och vattenbana att leka med för barnen. Tindra tyckte vattenbanan var så rolig. Verkligen helt nytt och fräscht.

Finns öven en kiosk där du kan köpa korv med bröd, glass, dricka osv

Gå in på Stora holmens hemsida för att läsa om aktiviteter som även anordnas där specifika datum.

 

Naturens hus och naturskolan:

Naturenshus ligger i stan fast ger verkligen en känsla av lugn och med massor av vacker fin miljö med blommor, vatten och växter. Hit åker många och fotar olika fåglar, fjärilar mm. Naturenshus är även ” ett hus” där man börjar gå där du kan äta fin god mat eller fika. Så, så vackert är det.

Nu i sommar har även naturskolan gratis aktiviteter för barn. Vi var på aktiviteten med fjärilarna och det var så kul för barnen, väldigt generöst de fick med sig både en fin plansch hem och en bok om fjärilar, samt en varsin liten pinn där det stod fjärilsexpert.

 

Här är schemat och aktiviteterna: 

Måndag till fredag 10:00- 16:00 vecka 28-31

Måndagar : Håva efter vattendjur i dammarna.

Tisdag: Spela blom-bingo, göra fina konstverk av växter du hittar och plantera ängsblommor.

Onsdag: Håva fjärilar och bygga bi-bon. Man fick även måla fjärilar med vattenfärger och vika fjärilar som man sedan kunde måla,

Torsdag: Lär dig hur man gör upp en eld och gör kolkritor. Ta gärna med lunch att grilla. Naturskolan bjuder på något gott.

Fredag: Spana fåglar och gör trolldegsägg. Kolla bävern och gå på en äventyrsvandring.

Allt kostnadsfritt. Varit dålig reklam för detta, min mamma fick tips av sina grannar.

 

Plantmarkanden i Lindesberg : 

Här finns vackra fina blommor att köpa, billiga rosor bland annat. Jag fick tag i min kokoloko där för 350 kr. Men de har även ett litet café och kaniner som barnen får klappa. En mysig dagsutflykt. Åker ni dit kan ni spela äventyrsgolf i Lindeberg också. Ligger ” på vägen”:

 

Badställen; 

 

Gustavsvik :

En aktivitet som förknippas med Örebro är väl ändå Gustavsviks badhus. Det är ett av nordens största badhus om jag minns rätt. Badhuset passar enligt mig lite äldre barn. Väldigt mycket spännande rutschkanor både med och utan ringar, forsen osv.

Det finns även ett utomhusbad.

Sedan har de på campingen en superfin äventyrsgolf.

Djupdalsbadet i kumla :

Ett enligt mig lagom badhus med mindre barn. Vi åker alltid dit med mina barn. Det finns ett litet äventyrsbad, kanor och framförallt en stor varm pool att bada med småbarn i, samt en vanlig barnpool. Billigare inträde med än Gustavsvik. Det tar 10 minuter till Kumla från Marieberg som är Örebros köpcentrum.

Finns även ett fint utomhusbad.

Uskavi kalkbrott :

Googla på detta och du kommer tro att du är utomlands. Den billigaste semestern till turkosblott vatten. Även barnvänligt att bada där.

Katrinelunds badplats :En liten sjö där det finns bryggor och du kan bada med barn.

Frövi Sjön , Prästryggen : En fin badplats 30 minuter från Örebro. Perfekt att bada med barn.

Ånnaboda sjön : Fin sjö att bada i med barn.

Nora sjön: Jättefin mysig badplats i anslutning till camping.

Askersund ; 30 minuter från Örebro ligger Askersund. Så mysig liten sjöstad att besöka på sommaren. Här kan du bada på flera fina ställen i sjö men finns även pool.

 

Smultrongården. 

En lantbutik som ligger mig varmt om hjärtat. Här har jag varit mycket som barn. Är från början en gammal lada som byggt ut mer och mer. Här äter du Sveriges godaste räkmackor Tro mig jag har ätit många. De är helt otroliga och en smakupplevelse i sig. Lantligt, mysigt och går att ha med sig barn. Finns gott hembakat fika, inget färdigköpt här inte, ett sockerdricksträd , och massor av fin heminredning och kläder. Du sitter i små fina orangerier och fikar eller ute i trädgården. En liten katt kan smyga förbi om du har tur. Så otroligt mysigt. Till barnen finns plättar. Öppettider :Torsdag & fre 10.00-18.00, lördag & söndag 10.00-16.00

SVAMPEN: 

Örebros vattentorn som är känt för Örebro. Här kan du åka upp och kika på en vacker utsikt över hela Örebro. Finns även glass fika och mat att köpa där uppe. Inte speciellt dyr mat heller.

Ässundet: 

Mysigt ställe att åka till på landet där du kan både bada i skön vid en liten badplats och fika/ äta smörgåsar. Räksmörgåsarna är jättegoda men även köttbullsmackan. Jättefin natur och väldigt mysigt litet cafe i lantlig stil. Är du hurtig kan du cykla hit från Örebro.

Nora :

Nora är mysigt att åka till på sommaren, här finns både en fin badplats jag tipsar om under badplatser och den berömda noraglassen. Är en jättefin stad att strosa i på sommaren, var beredd att rulla barnvagnen på kullersten längs de gamla gatorna.

Räkbåten:

Kanske inget att åka med småbarn, men annars väldigt mysigt att ta en tur genom slussarna och Örebro medans du frossar i dig så mycket räkor du kan.Priserna inkl maten är:  vuxen 370kr. barn 6-12 år 185kr barn 0-5 år gratis. Båten går 19:00 och är tillbaka 22:00.

Järleån naturreservat :

Naturreservatet Järleån är en sex kilometer lång sträcka av Järleåns dalgång. Här får du upptäcka vacker natur, fina blommor, fåglar och gå i naturen och på spångar. Fina vatten och små bäckar. Verkligen mysigt.

 

Slottet :

Örebro har hu ett så vackert slott mitt i Örebro som är värt att se.

Går även att gå in i slottet 10-17. Priser 95-130 kr . Barn under 4 år går in gratis. Finns aktiviteter för barn med spännande uppdrag samt man kan träffa spöketlaban. Finns även utställningar för vuxna. Kika hemsidan.

Finns även ett slottscafé i det som en gång var tortyrkammaren. Supermysigt café.

 

Stora Hjortorpsgård .

Hit kan du cykla, gå eller ta bilen. Nyöppnat mitt ute i naturen. Otroligt mysigt, lantligt med både glasskiosk, gammeldags mysig stil och otroligt fin mat. Anordnas även evenemang. Mysigt att vara med barnen med.

 

Skärmarboda.

Mellan Örebro och Lindesberg finns det ett så mysigt ställe vi åkt till både med skolan när jag var liten men även med min mamma och barnen. Det är ett naturreservat med massor av roliga kringelikrokiga träd, en liten hinderbana och massor av berg och stenar att leka vid. Är jättefint och jättekul med barn, Tindra älskar det. Finns ett ställe som kallas” Bergakungens sal.

Sörbybacken :

Här finns aktiviteter för äldre barn och vuxna.

Aktiviteter som finns är:

Zipline 

Fotbollsgolf

Paintball

Höghöjdsbana ( Finns olika höga och olika svåra) 

Mångkamp

 Uppbålsbar Hinderbana 

Se priser på hemsidan. Finns även en vedugnspizzeria med jättegoda pizzor.

 

Askersund:

Ligger 30 minuter från Örebro. En mysig liten Sjöstad full med aktiviteter på sommaren.

 

 

Mysiga glass-ställen att besöka:

Noraglass: Detta ligger då i nora. De är kända för sin glass och det som är charmigt är att glassen är alltid dagsfärsk, Alltid, och smakar väldigt annorlunda mot vanlig glass. En annan rolig grej är att de alltid har smakerna Hasselnöt och vanilj MEN sedan har de alltid en tredje smak som är olika varje dag hela sommaren. Man kan se dagens smak på deras isntagram eller Facebook. MUMS!

Ice cream and coffee:Ligger i stadsparken i Örebro med en magisk utsikt ner mot ån åt ena hållet och andra rakt emot stadsparken. Här kan du beställa jättefina glassmenyer, belgiska våfflor, chokladdoppad mjukglass och enorma glassar att dela på om du vill det. Brukar till och med finnas hundglass ibland.

Glasstemplet. : Ligger utanför Adolsberg och där går du upp för en hög trappa ( finns en väg för vagn med ) ståtligt där uppe säljs glass och du kan välja mellan över 60 olika smaker, snacka om svårt, men så gott. Mysig fin miljö.

Glass och berså : Ligger utanför Arboga i lantlig mysig miljö. Även där har de jättefina glassmenyer.

Hjortkvarns glass : Inte så mysig miljö men där gör de jättegod glass Du kan både köpa med hem men även äta där. Påvägen till Örebro om du kommer från Östergötland hållet. Perfekt plats att stanna på.

Wadköping : Där har du 2 färgad mjukglass med tex jordgubb, choklad och såklart vanlig. Så fina och goda. Samt att se har några hemgjorda isglassar av frukt som är jättegoda. Även götlunda glass.

 

Fikaställen:

Vasa konditori : Detta är ett så mysigt fik med helt sjukt många olika hemgjorda bakverk både för barn och vuxna. Så gott och gullig personal. De säljer t.o.m till andra fik i stan. Mums! Ligger i stan.

Bullvivan: Om du vill ha det lilla extra. Här köper vi alltid våra tårtor till olika evenemang som barnens kalas, dop osv. De gör så oroligt fina och kreativa bakverk.

Går du dit och fikar finns det råttor och igelkottar bland annat som Tindra och Juvelia brukar välja. De finns även små mini mini mini bakelser och mina favoriter ” Maräng-gömma. Det är som en stor maräng fylld med något gott.

Fröken Brogrens: Jättegott hembakat fika där med. Deras macarons är helt otroliga! Mums! Finns semmelbuffé där på våren. Mysigt ställe.

Smultongården: Det är stället vi alltid åkte till när vi skulle fika. Hembakat med deras egna saker. Inte ” kanelbulle ” och gräddtårta utan snarare schweizernötkaka och vaniljkaka.

Stadsträdgården: Mysigt fik i växthus med hembakat fika. Både att äta där men även köpa med sig hem. Deras lilla fikalåda är så god. Här kan du även äta fikabuffé på söndagar. Riktigt bra är den.

Shopping:

 

Du har Örebro stad och så har du Marieberg galleria.

Gillar du lite finare kläder och inredning kan jag rekommendera att åka till smultrongården.

I stan ligger min favorit butik ” Mini Love” med de finaste barnkläderna, barnleksakerna och gulligaste personalen. Lite finare roliga märken på både inredning, leksaker och barnkläder.

Tant-grön som är en mysig liten lant-trädgård, du kan även äta där. Ligger i vindtrosa.

Grön miljö, så mysig blomsterbutik.

Mosås handelsträdgård, ligger nära oss, brukar köpa blommor där.

Yanqeehome , mysig liten butik med fin inredning, torkade blommor och buketter som håller förevigt, samt magiska doftljus.

Mr willow. Mysigaste lilla blombutiken, älskar den!

 

 

 

 

 

Restauranger :

Fratelli :Deras avokado och kycklingsallad har jag ätit säkert 50 gånger mums! Italienskt med pizza, pasta, sallad.

Sorella : Uteservering med jättegoda plockbrickor. Finns även en grillbricka med hummer, entrecote osv. De har jättegoda och fina drinkar.

Mojo: Mysigt både inne och ute. De har jättegod tapas i alla dess former. Även goda drinkar här utöver det vanliga och lemonad som är supergod. Väldigt vällagat och gott.

Satin : Ders cevré sallad är helt magiskt. De är lite otippat ställe då det mest varit ett uteställe men maten har blivit riktigt bra där. Simon avgudade deras hamburgare med. Men alltså deras sallad! Testa den!

Moccadeli : Så gott och fräscht, älskar deras sallader , pizzor och våfflorna är med magiska. Älskar även deras starka räkpasta. Ett av mina favoritställen jag ofta går till. Barnen älskar våfflorna. De har även gott iste.

Stadsträdgården : Goda surdegspizzor och så gillar jag deras scampi-sallad. Mysig miljö med.

Lilla Örebro: Här har jag bara ätit deras köttbullar med rårörda lingon till lunch. Så gott dock.

The coffee ( på Marieberg galleria) De har de godaste bakade potatisarna. Även goda sallader med picklade morötter. Rekommenderar deras bakade potatis med basilikakräm och avokado. Så god ( och vegansk). Finns även jättegod frozen yoghurt med massor av tillbehör som tex hemmagjorda maränger. Den är så god, har brukar inte tills det.

Smultrongården Deras magiska räkmackor , godaste av alla jag smaka.

Fisk i hallen i saluhallen , Deras skaldjur och fisksoppa, alltså helt helt sjuk! Den är så otroligt god. Allt är gott där om man gillar fisk och skaldjur.

Katrinelund, SJÖKROGEN  ( lite finare mat,) På kvällen kan du boka bord på restaurang med avsmakningsmeny som är den sjukaste smakupplevelsen. Åker folk från hela landet för att komma dit, även världen. De är påväg att få en Michelinstjärna.

Sobi : Örebros bästa godaste sushi. Helt sjukt god! MUMS! Åker du dit måste du köpa deras ”crispy corn” der är friterad majs som är helt sinnesjukt god.

CocoThai ( Godaste asiatiska maten) . Fina upplägg och god mat som inte smakar som chopchop om ni förstår vad jag menar. Var därmvi köpte takeaway och fick de sjukt fina lådorna man sedan får behålla och kan använda som tex smyckeskrin, förvara skruvar i, eller fiskedrag, ta till tacos, eller ja vad som helst

Gamla Örebro : Goda soppor och Wallenbergare.

 

Hotell jag kan rekommendera :

Scandic centralen: Nytt och fräscht med fin utsikt och nära till stationen.

Hotell borgen: Vid slottet i Örebro. Fint läge och god frukost.

Clarion Örebro : Ligger mitt i stan och har en jättefin mysig liten spa/ realax avdelning som är helt ny.

Elite stora hotellet : Bra hotell med en mysig liten spa avdelning.

City hotell Örebro: Mysigt lite billigare alternativ med bra länge i stan. Väldigt trevlig personal.Katrinelund gästgiveri och sjökrog: Så mysigt att sova en natt här. Finns ett litet spa , vacker miljö och fantastik mat.

 

Hoppas ni fick inspiration och hjälp av detta inlägg. Kommentera gärna om jag har glömt något guldkorn.

 

Puss och kram !

 

 

 

 

 

 

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sanja

    Nära Örebro ligger även Lustiga landet 🙂 Äventyrsstigar och hinderbanor och lekstationer utomhus

  2. Pernilla

    Tack för denna guide! Jag är ute på roadtrip med familjen, så det kan hända att det blir ett besök i Örebro!

stats